Az idei pótfelvételi ponthatárait várhatón augusztus 28-án teszik közzé. Ekkor válik véglegessé, ki folytathatja a tanulmányait az egyetemen, főiskolán, és kinek kell erre még legalább egy évet várnia. Fontos, hogy az se keseredjen el, akinek most nem sikerül bekerülnie a vágyott felsőoktatási intézménybe, és hasznosan töltse el a várakozási időt. Erre több lehetőség is kínálkozik.

- További pontokat jelenthet a következő felvételin egy emeltszintű érettségi vagy nyelvvizsga. Érdemes tehát ezek megszerzésébe energiát fektetni.

- A felnőttképzés is egy lehetőség, 2020. december 31-ig ugyanis még indulhatnak OKJ-s képzések, és az így megszerzett bizonyítvány is plusz pontokat ér. Azt viszont érdemes tudni, hogy ezt követően az eddigi Országos Képzési Jegyzéket (OKJ) Szakmajegyzék váltja fel. A tanulható szakmák listáját a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján találjuk meg. A legtöbb képesítést csak iskolai rendszerű képzésben, azon belül pedig csak nappali vagy esti tagozaton lehet majd megszerezni, minimum két év alatt.

- Meg lehet célozni külföldi iskolákat is, mintegy 140 intézmény indít összesen 2500 online tanfolyamot sok népszerű szakmában, területen. A legkedveltebb a számítástechnikai, az üzleti menedzsment és a mérnöki szakma, valamint a humán tárgyak, például divat vagy a történelem. Erről a https://www.edx.org/ oldalon érdemes tájékozódni.

- Jó lehetőség az önkénteskedés is. Erre van mód belföldön, és akár külföldön is. A hazai lehetőségekről minden részlet az http://onkentes.hu/ oldalon olvasható. Az önkéntesség olyan tevékenység, melyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, a közös jó érdekében személyes akaratból végeznek a jelentkezők anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Belföldön keresnek például nappali melegedőbe a reggelik elkészítéséhez, vagy romatelepeken élő gyerekek tanításához segítőket.

- Az Európai Önkéntes Szolgálattal külföldi országban is vállalhatnak önkéntes munkát a fiatalok, a költségeik teljes fedezése mellett. A projektek 3 héttől 12 hónapig tartanak. A jelentkezők így kipróbálhatják magukat idegen környezetben, és elsajátíthatnak egy idegen nyelvet is. A program célja, hogy fejlessze és tudatosítsa a szolidaritás és tolerancia értékeit.

(fotó: Shutterstock)