A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Állategészségügyi Szolgálata számára a tűzijátékok időszaka mindig rengeteg feladatot ad, hiszen nagyon sok kutya szökik el otthonról és kóborol nem csak a főváros utcáin.

Az erős hang- és fényhatások miatt megrémült, kerítésen átmászó, menekülő állatok az utcán olyan környezetbe kerülnek, amely számukra idegen és veszélyekkel teli, autóbaleset áldozatává válnak, vagy pedig olyan távolságra menekülnek az otthontól, hogy képtelenek oda visszatalálni.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy kedvencünk biztonságban és nyugalomban átvészelhesse ezt az időszakot?

- a MIKROCHIP beültetése már több éve kötelező. Érdemes azonban ellenőriztetni az állatorvosnál a PetVetData rendszerben, hogy a gazdik személyes adatai helyesen vannak a regisztrálva? (lakcím, telefonszám)

- ebben az időszakban mindig legyen kedvencünkön egy NYAKÖRV, rajta egy, a gazda telefonszámát tartalmazó bilétával.

- ha kedvencünk láthatóan fél, csak kisebb, EGÉSZSÉGÜGYI SÉTÁKAT tegyünk

- érdemes már jóval előre egyeztetni állatorvosunkkal, hogy milyen NYUGTATÓ szereket javasol kisállatunknak. Rengeteg gyógynövényes és egyéb készítmény van forgalomban, kimondottan ilyen esetekre.

- kertben tartott állatok esetében gondoskodjunk arról, hogy biztonságos, ZÁRT helyen legyenek. Ilyenkor még a kerti kutyákat is érdemes beengedni legalább az előszobába, vagy a garázsba. A LÁNCRA kötés nem megoldás! Egy rémült állat akár meg is fojthatja magát a láncon, vagy azt elszakítva világgá szaladhat, rosszabb esetben fennakadhat egy kerítésen!

- és persze a legfontosabb dolog, amit megtehetünk, hogy MARADJUNK OTTHON szeretett kedvencünkkel, ne hagyjuk őt magára!

Amennyiben minden óvintézkedésünk ellenére kedvencünk mégis megszökik, fontos, hogy azonnal megkezdjük a keresését a lakóhelyünk környékén, később bővítve a keresési kört.

Az év ezen időszakában rengeteg civil és hivatalos állatvédő tart ügyeletet, akik igyekeznek hazajuttatni a már befogott állatokat. Tájékozódjunk a közösségi oldalakon is, hátha valaki már megtalálta szeretett kedvencünket!

A Főváros területén befogott, és a Szolgálathoz bekerülő ebekről a www.ebtelep.hu honlapon folyamatosan tájékozódni lehet, ezen kívül a 06-1-347-0830 telefonszámon is az érdeklődők rendelkezésére állunk.