– A háztartási hulladékok égetése környezetvédelmi szempontból is veszélyes – mondta Petrás József, a Fejér Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi hatóságának főosztályvezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Hozzátette, a háztartási hulladék mellett a műanyag vagy a különböző kezelt faanyagok égetésekor az egészségre káros anyagok kerülnek a levegőbe.

Petrás József azt javasolta, hogy a szomszédok első körben próbáljanak egymás között egyezségre jutni, ha azonban ez kudarcba fullad, a hulladékégető szomszéddal szemben panasszal lehet élni a kormányhivataloknál.

Mérgező anyagok kerülnek a levegőbe

– A veszélyes anyagok égetése hosszú távon komoly egészségügyi gondokat is okozhatnak – figyelmeztetett Fazekas Özséb tüdőgyógyász főorvos. A műanyagok égetésekor ugyanis mérgező, rákkeltő anyagok kerülhetnek a levegőbe.

– Nehézfém égetésekor ólom, míg PVC égetésekor klór gáz szabadulhat fel – mondta Steiner Ferenc környezetvédelmi igazságügyi szakértő. Hozzátette: a lakossági tüzelés 80 százalékban felelős a finom porok levegőbe juttatásáért.

Svájcban még a hamut is ellenőrzik

A szakértő elmondta azt is, hogy Nyugat-Európában egyre szigorúbb szabályozásokat vezetnek be, Svájcban például már több mint tíz évvel ezelőtt elrendelték, hogy a kéményseprők ellenőrizhetik a hamut, mivel abból megállapítható, hogy milyen anyaggal fűtöttek.

– Magyarországon a levegő védelméről szóló kormányrendelet két helyen is szabályozza a hulladékkal történő tüzelés kérdését. Kimondja, hogy tilos tüzelni hulladékkal, illetve olyan anyaggal, amely meghaladja a megengedett szennyezőanyag-kibocsátás minimális értékét – emelte ki Steiner Ferenc. Hozzátette, a szabályok megsértése esetén komoly szankciókat is előírtak, a probléma azonban az, hogy nehezen bizonyítható a levegőszennyezés ténye. A bizonyításhoz a kéményből kiáramló füst vizsgálatát kell elvégezni, amihez kidolgoztak egy számítógépes programot.

Lakástűz is lehet a vége

A mérgező anyagok a fűtőberendezésben is komoly károkat okoznak, lerakódások keletkezhetnek, amelyek egy bizonyos hőfok elérésekor lángra lobbanhatnak, és ilyenkor nemcsak a berendezés éghet ki, hanem leéghet az egész lakás is – figyelmeztetett Leikauf Tibor, a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke.

(fotó: Shutterstock)