Mi legyen a baba neve? - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Mi legyen a baba neve?

Szűcs Anikó
2020. szept. 9. 5:00
Babát várunk

Születendő gyermekünk nevének kiválasztása az egyik legizgalmasabb közös program. Érdemes alaposan megfontolnunk, milyen nevet adunk a picinek, hiszen ez a döntésünk kihat a csemeténk egész későbbi életére. Összegyűjtöttük, milyen szempontokat érdemes figyelembe vennünk, miközben sorra vesszük a szóba jöhető utóneveket.

A baba nevének kiválasztásakor sokszor meg sem fordul a fejünkben, hogy valójában milyen összetett és nehéz döntés előtt állunk. Nem csak azt kell figyelembe vennünk, melyik név tetszik vagy hogy a párunknak melyik a favoritja, de gondolnunk kell a vezetéknévre és a családunk hagyományaira is. Ráadásul ahány família, annyiféle szempontot kell mérlegelnünk, annyiféle rokoni és baráti javaslatot kell megfontolnunk, nem beszélve az aktuális névválasztási trendekről. Miközben mindvégig szem előtt kell tartanunk azt is, hogy a kicsi az általunk választott nevet viseli majd élete végéig.

Míg szüleink idejében még a klasszikus, hagyományos nevek taroltak, az utóbbi években nagy népszerűségnek örvendenek a különleges hangzású, nemegyszer idegen nyelvből átvett, sokszor már extrémnek számító keresztnevek is. A tíz évvel ezelőtt még a legkedveltebbek közé tartozó nevek ma már csak kevés szülőben merülnek fel, mint lehetséges opció.

Mindent összegezve a baba nevének kiválasztása komoly döntés a szülők részéről: érdemes rászánnunk az időt, és addig keresgélni, amíg meg nem találjuk az igazit a szóba jöhető keresztnevek között.

Mire figyeljünk a névválasztáskor?

Az egyik legfőbb szempont, hogy a keresztnév passzoljon a vezetéknévhez. Mert hiába cseng tökéletesen egy-egy utónév önmagában, előfordulhat, hogy a vezetéknévvel együtt nem hangzik jól, esetleg kifejezetten nevetséges is lehet (gondoljunk csak a Mezei Virág, Major Anna, Nyári Olimpia stb. nevekre), amivel, ha akaratlanul is, de folyamatos csúfolódásnak tehetjük ki a gyermekünket.

Egy hosszú, vagy kötőjeles családnév mellé célszerű rövidebb utónevet választanunk és fordítva. Ha a vezetéknevünk szokatlan vagy idegen hangzású, érdemes egy átlagosabb, egyszerűbb keresztnevet keresni hozzá. Mivel Schneider-ből általában kevesebb van, mint Szabóból, a gyermekünk teljes neve jó eséllyel egyedi lesz akkor is, ha a keresztnevét a legfelkapottabbak közül választjuk. A hosszabb, külföldről származó keresztneveket pedig akkor részesítsük előnyben, ha családnevünk viszonylag gyakorinak számít.

A gyermekünk fel fog nőni

Sokan hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy csemeténk nem lesz örökké kisbaba, és nem biztos, hogy az a keresztnév, ami az aranyos csöppség számára telitalálat volt, felnőttként is illik majd hozzá. Mindenesetre ajánlatos úgy nevet választanunk, hogy ami a bűbájos kislányunknak jól áll, az majd akkor is passzoljon hozzá, amikor felnőtt korában cégvezetőként tevékenykedik az üzleti életben, netán a doktori disszertációját írja, vagy amikor később, nagymamaként az unokáknak mesél.

Gyakori vagy különleges legyen?

Vannak szülők, akik kifejezetten divatos névre hajtanak és egyáltalán nem bánják, ha kisfiuknak/kislányuknak több névrokona is akad az óvodai csoportjában vagy az iskolai osztályában. Ezzel szemben más anyukák és apukák azt szeretnék, hogy mindenhol csodálkozzanak rá a csemetéjük ritka nevére, épp ezért különleges, esetenként extrém keresztnevet választanak neki. Ami, tegyük hozzá, akár rosszul is elsülhet, mert a megszokottól eltérő névvel a gyermek könnyen a csúfolódó játszópajtások céltáblájává válhat.

Furcsa nevek a javából!

Az elmúlt évek statisztikáiból egyértelműen kimutatható, hogy a legnépszerűbb nevek között még mindig leginkább a hétköznapibb nevek szerepelnek, A lányoknál változatlanul a Hanna, a Zoé, az Anna, az Emma és a Luca a legkedveltebbek, míg a fiúk esetében a Bence, a Máté, a Levente, az Ádám és a Dávid nevek vezetik a favoritok listáját.

Mindazonáltal az utóbbi években a szülők előszeretettel adnak gyermeküknek külföldi – főként angol és spanyol – neveket, melyek kiválasztásánál sok esetben filmekből és tévésorozatokból merítenek ihletet. Vannak, akik kedvenc szappanoperájuk szereplőinek a nevét szeretnék anyakönyvezni. Úgyhogy ne lepődjünk meg, ha a jövőben az óvodákban Asszunta, Pintyőke, Rozamunda vagy éppen Dezideráta nevű kislánnyal is találkozunk, vagy ha a játszótéren Dárkó, Orlandó, Hannibal, Lukréciusz vagy Nurszultán névre hallgató fiúcskák rohangálnak majd.

Hogyan engedélyeztethetünk új utónevet?

Ha leendő szülőként az engedélyezett keresztnevek között nem találunk megfelelőt vagy igazán a kedvünkre valót, és mindenáron egy új, különlegesebb, a hivatalos listától eltérő nevet szeretnénk adni gyermekünknek, akkor kérvényezhetjük új utónév felvételét a listára. Az utóneveket a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének szakértői bizottsága – az úgynevezett Utónévbizottság – bírálja el, akik meghatározott szempontok alapján döntenek a beérkező kérelmekről. Az egyik ilyen szempont, hogy nem adható olyan név, amely a gyermek személyiségfejlődését a későbbiekben károsan befolyásolja.

Ha különleges vagy külföldi nevet szeretnénk választani, számítsunk arra, hogy ezek csakis magyarosítva, tehát kizárólag magyar helyesírással jegyezhetők be. Így adhatunk már a kislányunknak Dzsesszika, Zsáklin és Szamanta nevet, és hívhatjuk a kisfiunkat Marcselló-nak vagy Sztefán-nak. Jó tudni azt is, hogy a magyar utónévkönyvben nem szerepelhetnek uniszex nevek, tehát amelyekről nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy női vagy férfi utónévről van-e szó.

(fotó: Shutterstock)