Dietetikus szakértőnk, Barva Péterné Zsófia azt vallja, habár manapság nagyon sok iskola törekszik arra, hogy büféjében túlnyomó többségben csak egészséges ételeket vásárolhasson a tanuló, mégis teljesen nyugodtak csak akkor lehetünk, ha mi csomagoljuk a tízórait.

– Jó, ha tudjuk, mikor, mit és mennyit eszik a gyermekünk, és ezt úgy tudjuk a legkönnyebben kivitelezni, ha mi magunk készítjük el a finomságokat, amit magával vihet a suliba – mondja Zsófia. Kalkuláljuk bele, hogy csemeténknek milyen hosszú a napja, mikor ér haza, és ehhez mérten kapjon szükség esetén több enni- és innivalót! Sajnos rengeteg helyről hallom, hogy nagyon sok gyerek alig eszik valamit az iskolában. Annak ellenére sem, hogy a tanuláshoz és sportoláshoz is nagy szükségük lenne a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Ezért nem is az iskolai étkezéssel kell kezdődnie a történetnek, hanem az otthoni reggelivel. Szinte mindegy, hogy mit, csak egyen a gyerek! Legyen az müzli vagy pirítós teával.

Menü a dobozban

– Ma már nagyszerű osztott, jól záródó uzsis dobozokat és különböző méretű kulacsokat lehet venni. Amikor csomagolunk, mindig adjunk az iskolásnak gyümölcsöt, szendvicset és kekszet vagy aszalt gyümölcsöket, magvakat. A gyümölcsöket pakolhatjuk külön kis dobozba is. Praktikusan adhatunk hozzá fogpiszkálót, ha esetleg nincs lehetőség a kézmosásra, amikor megéhezik. A szendvics lehetőleg ne fehér kenyérből készüljön, hanem teljes kiőrlésűből, mert az lassabban szívódik fel, később éhezik meg újra a kicsi. A kenyérbe kerülhet a gyerkőc kedvenc felvágottja, de megkenhetjük szendvicskrémmel is, ha azt szereti. Bekészíthetünk mellé finom zöldségeket, mint a paprika vagy az uborka, de akár nyers répa is mehet a dobozba.

Ha a gyermekünk válogatós, jó alternatíva a smoothie is

Legyen tele a kulacs!

– Gondoljunk az innivalóra is, ne csak az ennivalóra! Természetesen a legegészségesebb a víz, de külön kulacsban vihet magának gyümölcslevet vagy teát is. Ha a gyermekünk válogatós a gyümölcsök vagy zöldségek terén, jó alternatíva a smoothie is, amiben ügyesen elrejthetjük a nemkívánatos, de vitaminokban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket. Tejterméket viszont csak akkor vigyen magával a gyerkőc, ha biztosan megissza az első két órában. Az iskolák többségében ugyanis melegebb van, mint 21 fok és akkor már nem áll el a tej vagy joghurtital a délutáni órákig.

– Ha több időnk van és szeretünk sütni-főzni, készítsünk mi magunk muffinokat. Számos érdekes és tartalmas receptet találunk ma már a neten édes és sós változatokban is. Jó megoldás a kenyérbe rejtett rántotta vagy a rántotthús, de akár a fasírozott is, amikkel akár egy-egy ebédet is kiválthatunk. Emellett süthetünk könnyen elkészíthető zabkekszet, készíthetünk házi müzliszeletet. A bolti müzlinek sok értelmét nem látom, mert rengeteg cukrot tartalmaz. Elkészíthetjük a kedvenc gyorséttermi hamburger otthoni, egészséges verzióját is. Teljes kiőrlésű buciba kerüljön az általunk fűszerezett és megsütött húspogácsa zöldségekkel, sajttal, de akár mustár, majonéz és ketchup is kerülhet a hamburgerbe.

"egy nehezebb napra alma helyett csomagoljunk banánt"

Kell az agynak a tápanyag

– Fontos, hogy a gyerkőc adott napjához igazítsuk, tervezzük meg, mit visz magával a suliba: írnak-e dolgozatot, lesz-e valamilyen sporttevékenység a délután folyamán. Például egy nehezebb napra alma helyett csomagoljunk banánt, ami elegendő energiával tölti fel a gyermeket. Az aszalt sárgabarack, a kesudió vagy a sima dió is jó szolgálatot tesz, ha tudjuk, hogy megterhelőbb délelőttje, délutánja lesz a csemeténknek. Amikor jön a tavasz és egyre többféle gyümölcsöt lehet kapni, igyekezzünk minél változatosabban pakolni belőlük az uzsonnás dobozba.

olyat tegyünk a dobozba, amit a gyermek szeret, tehát nagy valószínűséggel meg is eszik

Csak lazán!

– Ne aggódjunk azon, ha a gyermekünk csak szalámis szendvicset vagy mézes kenyeret akar vinni az iskolába, hiszen nem abból az egy étkezésből fog állni a napja, de legalább tudjuk, hogy azt nem adja oda másnak, nem cseréli el, hanem tényleg meg is eszi. Egy idő után úgyis megunja, és jön valami új helyette. Lényeges szempont tehát, hogy olyat csomagoljunk, amit a gyermek meg is eszik, persze viszonylag egészséges keretek között. Egészséges gyermek esetében nem tragédia, ha néha-néha becsúszik a fehér lisztből készült kifli egy kis kakaóval. Összességében elmondható, hogy a kapott étel legyen változatos, ízléses, de a legfontosabb, hogy azt adjuk, amit a gyerkőc szeret! Mindenki gyermeke ízlése és saját kreativitása alapján variáljon kedvére.

(fotó: Shutterstock)