Mi is az a melanóma?

A melanóma a bőrrák egy fajtája. A bőrben található, festékanyagot (pigmentet) termelő sejteket melanocitáknak nevezzük. A melanóma ezeknek a sejteknek a rosszindulatú daganatát jelenti. A melanómáknak mintegy 30 százaléka alakul ki meglévő anyajegyből, 70 százalékban újonnan képződik. Ez a daganatfajta metasztázisképző, vagyis távoli szervekbe is képes áttétet adni, ezért is elengedhetetlen a korai felismerése.

Magyarországon tíz év alatt másfélszeresére nőtt a melanómás esetek száma, évente jelenleg több mint 2300-at regisztrálnak. Korábban a Magyar Rákellenes Liga a nemzeti rákellenes nap alkalmából hívta fel fokozottan a figyelmet a daganatos betegségekre, azok megelőzésére, korai felismerésére, illetve az aktív közreműködés fontosságára. A szervezet szerint nem lehet elégszerszer hangsúlyozni, hogy a rákbetegségek megelőzésében a szűrővizsgálatoknak van kulcsszerepe.  

Csak egy fotó kell  

A melanóma elleni küzdelem hónapja alkalmából most az Eötvös Loránd Tudományegyetem figyelmeztet arra, hogy a nyár közeledtével, a napsütéses órák számának növekedésével érdemes fokozott figyelmet fordítani bőrünk védelmére. Ebben nyújt segítséget az ELTE és a Semmelweis Egyetem kutatóinak közreműködésével kifejlesztett, mesterséges intelligenciát használó, ingyenesen letölthető Emdee Skin applikáció.

A felhasználó saját bőrelváltozását lefotózva és beküldve kérhet diagnózist: az app 16 féle bőrelváltozást (melanóma, szemölcs, anyajegy) képes felismerni, osztályozni, és az eredmények alapján javaslatot is tesz a felhasználónak arra, hogy szükséges-e szakemberhez fordulnia. Az applikáció nem csak a pácienseknek, de a bőrgyógyászoknak is segítséget jelent, a korai diagnosztikával ugyanis számos súlyos eset és a vele járó műtét is elkerülhetővé válik.

Az Emdee Skin a 3 évvel ezelőtti megjelenése óta több mint 21 ezer beküldött fotót elemzett, ezek közül 866 melanómát és 1092 basaliomát azonosított. Bár az eredmények nem 100 százalékos pontosságúak, de az adatokból a fals pozitív eseteket levonva az alkalmazás így is 810 valós melanómát és 916 valós basaliómát azonosított.

Szolárium: a pénzért vett daganat

Korábban dr. Kuroli Enikő, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika főorvosa a csalad.hu-nak adott interjúban arra hívta fel a figyelmet, hogy a felnőttkori rosszindulatú bőrdaganatok előfordulása egyenes arányosságot mutat a gyerekkorban elszenvedett napégések számával. A leégést okozó sugarak és a bőrt érő egyéb káros hatások következményei összeadódnak és később kisebb-nagyobb problémák, például bőrtumorok formájában jelenhetnek meg. Ezért is nagyon fontos már csecsemőkortól a bőrvédelem.

A szakember arra is figyelmeztetett, hogy egy tízperces szoláriumozással akkora UV-dózis éri a szervezetet, amekkora egy teljes nyári napon, a Balaton partján érné a bőrünket. Ahogy fogalmazott, a szolárium pénzért vett daganat. Az ilyen eszközzel barnulóknak nemcsak hogy gyorsabban öregszik a bőre, de öt-tíz év múlva nagy eséllyel diagnosztizálhatnak náluk valamilyen daganatot, vagy azt megelőző állapotot.