Mesék a bátorságról - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Mesék a bátorságról

Békési Erika
2020. márc. 28. 9:00
Otthon a család

A megváltozott napirend, az ismerős helyszínek és találkozások hiánya a gyerekeket bizonytalanná teheti. A koronavírus terjedése miatt világszinten olyan időket élünk, amikor a bátorságra a kicsiknek is különösen nagy szükségük lesz. Meséket ajánlunk ehhez.

Laci és az oroszlán

Olyannyira klasszikusan bátorító ez a Marék Veronika mese, hogy a japánok egy időben szinte sztárrá emelték a piros kisoroszlánt. És ez aztán hiteles ajánlás, mert Japánban a nevelésnek már kiskortól alapvetően fontos része a bátorságra, határozottságra tanítás. A zsebben lapuló oroszlán egy gyáva kisfiú életét változtatja meg, apró, hétköznapi helyzetekben segíti őt másként dönteni, mint azt egyébként tenné. A mese egészen kicsi kortól kisiskolás korig érdekelni fogja a gyerekeket.

A téli tücsök meséi

Csukás István kedves mesecsokra egy szigeten játszódik. A mesékben ott van a természet, és az emberi tulajdonságokkal büszkélkedő és küzdő állatok. Köztük a délceg hőscincér is, aki annyira kérkedik a bátorságával, hogy közben kiderül, ő a legfélősebb a társaságban… Óvodás és kisiskolás korban is remek olvasmány!

Az egér és az oroszlán

A klasszikus tanmese sokféle formában elérhető, ezek közül az egyik legkedvesebb a régi diafilm anyag. A kisegér – akit az oroszlán kinevet, a sasmadár pedig elrabol – hatalmas bátorságának és erős fogainak köszönhetően hőssé válik a sivatag közepén. Az egész család élvezni fogja az aranyos történetet és a rajzokat!

Gergő falun

Életszerű, skandináv gyerekkönyv a kiközösítésről, az önmagunkért való kiállásról és a bátorságról. Brigitta Stenberg svéd írónő zseniális és közben természetes meséje a rajzok miatt is csodás, meg attól is, hogy nem tipikus mese-anyuka szerepel a főhős Gergő mellett. Ovistól kisiskolás korig aktuális a történet.

Minibocs

Fésűs Éva összes meséjét kötelezővé lehetne tenni, de a Minibocs ezek között is kifejezetten a bátorságról szól. A Köröskörül Erdőben játszódó meseregényben Brummantóné hiába várja haza a régen eltűnt férjét, így három bocsával egyedül kell helytállnia. Persze hogy nem könnyű élethelyzet ez, de Minibocs bátorságának köszönhetően a gondok nem könnyen, de megoldódnak. Esti mesének, vagy kisiskolások önálló olvasmányának is szórakoztató ez a kisregény.

Magyar népmesék

Gazdagok vagyunk a vélemény vállalásáról, a bizonytalanság megéléséről és a bátorságról szóló történetekkel! A magyar népmesék egészen színes stílusban íródtak: tudnak lenni izgalmasak, elgondolkodtatóak, szomorúak, de viccesek is. A pszichológusok szerint minden élethelyzetnek megvan a maga népmeséje, érdemes olvasnunk őket esti mesének a mindennapokban, és nehezebb időkben is. A népmesék nagyóvodásoknak, alsósoknak, felsősöknek, de felnőtteknek is ajánlott és élvezetes olvasmányok!

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

(fotó: Shutterstock)