Egy hónappal, szeptember 15-ig meghosszabbították a családokat segítő, okos megoldásokat nyújtó startup vállalkozásoknak meghirdetett Smart Family Nagydíj 2021 verseny pályázati határidejét - közölte Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) elnöke, a verseny országjáró körútjának budapesti eseményén.

Dunai Mónika fideszes országgyűlési képviselő az eseményen kuriózumnak nevezte a pályázatot, mondván, az a kis fejlesztésekre, családi vállalkozásokra is figyelmet fordít. A képviselő reméli, hogy a pályázatra benyújtott innovációkból minél nagyobb mértékben profitálnak majd a magyar családok.

A XXI. század Európájában ma egymás mellett élnek az idősebb, a középkorú generációk, s velük együtt a legfiatalabbak. Ők azok, akik az új technológiákra mindenki másnál nyitottabbak, s ők azok is, akik bátran ki is próbálják mindezeket. Nem ritka jelenet, amikor a kisiskolás csemete tanítja a szüleit, nagyszüleit egy-egy „kütyü” használatára, irányítására. A főleg informatikai- vagy infotechnológiai elképzelések szinte kivétel nélkül fiatalok, fiatal felnőttek segítségével nyitnak utat a társadalom szélesebb rétegei felé. Alapvetően ők hozzák és hordozzák az innovációt, amely életkorukból kifolyólag is a megszokott rendszerek átgondolását, újragondolását eredményezi. De ne felejtsük, hogy ez egyáltalán nem idegen a hagyománytisztelettől, vagy a konzervatív életfelfogástól, hiszen ezek mentén élni nem azt jelenti, hogy szemellenzősen élnénk a világban vagy éppenséggel begyöpösödötten ragaszkodnánk megszokásainkhoz.

Ebbe a logikai rendszerbe állítható a Családok Nemzetközi Napján a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) által elindított kezdeményezés is, amely a KINCS Smart Family Centrum nevet kapta.

Célja az lesz, hogy azokat a projekteket, elképzeléseket támogassa, amelyek a családok mindennapjait tudják egyszerűbbé, kényelmesebbé tenni. Ebben a szervezők segítségére lesznek különböző társadalmi és gazdasági szervezetek egyaránt. Ezek a szereplők közösen fogják majd egyengetni a kiválasztott tervek útját, hogy azok megvalósulhassanak és a mindennapok részévé válhassanak. Úgy is mondhatnánk, hogy „okos megoldások” kerestetnek!

A manapság divatos kifejezéssel élve, startupokat várnak a program megálmodói, amelyek még egy kis segítségre szorulnak, hogy igazán beindulhassanak, sikerre vigyék elképzeléseiket. A kezdeményezés egyébként országhatárainkon áttekintve is egyedülálló, hiszen más országokban sokszor magával a család témájával sem igen foglalkoznak, nem tudják hogyan is nyúljanak hozzá. Ennek szerencsére szöges ellentétét mutatja Magyarország, ahol a 2010 utáni családpolitika nemzetközi szinten is komoly elismerést, magyar viszonylatban pedig egyedülálló eredményeket ért el.

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke a bejelentéskor elmondta, hogy a KINCS három éve működik családkutató intézetként, a Smart Family Centrum indulásával azonban bővül az intézmény tevékenysége: innentől kezdve már az innováció és a családok világa egyre szorosabb kapcsolatba kerülését is segíteni fogják.

Nagydíjat is alapítottak abból a célból, hogy minél nagyobb számban érkezzenek pályázatok a zsűrihez és ösztönözzék a vállalkozásokat a családok érdekében tett fejlesztéseik kapcsán.

A magyar startup cégek okos megoldásainak támogatásával, a KINCS Smart Family Nagydíj 2021 startup verseny hozzájárulásával nagyobb teret nyerhet az innováció a családok életében. A legjobbakat összesen 6 millió forinttal díjazzák, de ezen túl PR- és kommunikációs lehetőséget is kapnak, hiszen a profi kommunikációs stratégia és a lehetőségek kihasználása elengedhetetlen feltétele a sikeres vállalkozásoknak. Ezen kívül a legjobb női vállalkozó különdíjban is részesül majd.

A pályázó startupok hat kategóriában indulhatnak:

  1. Társadalmi és közösségi innovációk a családi kapcsolatokért
  2. E-egészség – új orvosi technológiák a családok egészségének megőrzése érdekében
  3. A jövő oktatása – modern oktatási technológiák a különböző generációk számára
  4. Okos családi otthonok
  5. Családi kassza – pénzügyi tudatosság a családban
  6. Zene és kreatív megoldások a családnak – szórakozási és fejlődési lehetőségek az együtt töltött minőségi időben

Szalai Piroska, a KINCS Smart Family Centrum vezetője a kezdeményezés bejelentésekor közölte: olyan magyarországi székhelyű cégek jelentkezését várják, amelyek legalább prototípussal, de akár már piacon megtalálható, a családok életét megkönnyítő termékekkel, szolgálatásokkal rendelkeznek. A koronavírus-járvány miatt megváltozott családi feladatokhoz alkalmazkodó megoldásokat fejlesztő cégek pedig kimondottan előnyt élveznek.

Fontos információ, hogy a verseny három fordulóból áll: a jelentkezés után előszűrést tartanak, az elődöntőbe jutó vállalkozásoknak szeptemberben három percben be kell mutatniuk a terméküket, szolgáltatásukat, majd a kategória legjobbjai bekerülnek a döntőbe, ahol a zsűri választja ki a nyerteseket.

A pályázatokat rangos szűri fogja elbírálni: Novák Katalin, családokért felelős miniszter; Béres Marcell, a Béres Gyógyszergyár Zrt. innovációs és portfóliómenedzsment igazgatója; Böszörményi Nagy Gergely, a Brain Bar alapítója, a Design Terminal vezetője; Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója; Jörg Bauer, a Tungsram Csoport elnök-vezérigazgatója; Prof. Dr. Aczél Petra, a Társadalmi Jövőképesség Kutatóközpont senior kutatója, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora és Ratatics Péter, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója és Fűrész Tünde, a KINCS elnöke.

A versenyre 2021. augusztus 15-ig lehet jelentkezni, az eredményhirdetés pedig várhatóan 2021. november 25-én lesz a Smart Family Fesztiválon.

A KINCS Smart Family Nagydíj 2021 startup verseny további részletei a www.smartfamily.hu honlapon megtalálható.


Forrás: Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS)