– Kopp Mária szakmapolitikai jelentőségét most tudjuk igazán értékelni – fogalmazott Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere az átadóünnepségen. Mint mondta, ha tíz évvel ezelőtt adták volna át a sétányt, akkor még buszok és autós forgalom zaja mellett tették volna ezt, mára viszont elterelték az autós forgalmat, lebontottak két hotel és két adótornyot.  

– Arra vagyunk a legbüszkébbek, ami ma már nem látható. Visszaadtuk az embereknek a sétányt, ami ezentúl Kopp Mária nevét viseli – tette hozzá a polgármester.

Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár köszöntőjében arról beszélt, hogy Kopp Mária egész életében az emberi boldogságot kutatta. Arra jutott, hogy ennek megtalálásához egy szeretetteljes közösségre van szükség, ami a család.

– Kopp Mária munkássága hazánk közéletére nagy hatást gyakorolt, ezért a magyar kormány 13 évvel ezelőtt a legfőbb céljának a családok támogatását tűzte ki, hiszen a családok védelme többszörösen megtérül – hangsúlyozta az államtitkár.

Hornung Ágnes elmondta, hogy Kopp Mária szellemi öröksége nyomán fogalmazza meg a demográfiával kapcsolatos kérdéseket az immár ötödik alkalommal összehívott Budapesti Demográfiai Csúcs is szeptember 14-én és 15-én. A csúcstalálkozóra idén 4 kontinens több mint 60 államfője, közszereplője és döntéshozója keresi közösen a válaszokat azokra a kérdésekre, amelyekre Kopp Mária és társa, Skrabski Árpád is keresték.

– Az idei találkozó kiemelt témája a biztonság kérdése, mivel a közös jövőnk biztonságának záloga a családok biztonsága – tette hozzá az államtitkár.

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke úgy fogalmazott: elmondhatjuk, hogy most már nemcsak átvitt értelemben, hanem valóban Kopp Mária nyomdokaiban járunk.

– 2022-ben a KINCS Kopp Mária évet hirdetett. Ekkor kezdeményeztük azt is, hogy közteret nevezzenek el Kopp Máriáról – idézte fel a szervezet elnöke.  

Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke, Kopp Mára lánya nagyon meghatónak tartotta, hogy édesanyjáról nevezik el a város legszebb sétányát. Hiszen mi mást szeretne egy gyermek, mint hogy az édesanyja emlékét megőrizzék.

– Édesanyánk egyszerre volt nemzetközi hírű professzor, és szerető édesanya, feleség – emlékezett vissza Kopp Máriára kisebbik lánya.  

– A szüleink olyan felfedezéseket tettek, mint hogy a házasság valódi egészségvédő faktorral rendelkezik, vagy hogy szükség van arra, hogy megszülessenek a vágyott gyermekek. Ezen elvekből és felfedezésekből merít a mai családpolitika – mutatott rá  Skrabski Fruzsina.  

A Kopp Mária sétány ünnepélyes avatása után a részvevők közösen elültették a magyar családok fáját és felavatták a magyar családok padját, majd végigsétáltak a sétányon.