– Szerencsére ma hazánkban már példamutatóan széleskörű a családtámogatások rendszere, és ráadásul egyre bővül, újabb és újabb támogatások érhetőek el a jogosultak számára. Szerettünk volna egy olyan első kiindulási pontot adni mind a családosoknak, mind a családalapítás előtt állóknak, ahol nagyon egyszerű kérdések megválaszolásával tájékozódni tudnak, hogy mi az a támogatási kosár, ami számukra elérhető – fogalmazott Szuromi-Kovács Ágnes a HírTV Napi aktuális című műsorában.

 

 

– Ha én négygyermekes édesanyaként valós adatokkal kitöltöm a kalkulátort, akkor megjelenik előttem egy lista, ami 17 fajta támogatást mutat meg nekem. Az egyszerűbb esetekben az is fel van tüntetve, hogy mekkora összegre vagyok jogosult – említette példaként az ügyvezető. Hozzátette: a kalkulátorba beépítettünk 14 minikalkulátort is, így ha kicsit bonyolultabb a válasz, akkor ezekkel segítjük kiszámolni például, hogy az Otthonfelújítási támogatásnál mi az az összeg, amire valaki jogosult.

A Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője elmondta azt is, hogy 34 féle támogatási forma érhető el a kalkulátorban, amely négy csoportra van osztva: a családalapítási, az otthonteremtési, a gyermeknevelési támogatások és a nagycsaládos támogatások köre.

Személyes adatokat nem kell megadni

– A kalkulátorhoz nem kell regisztrálni, semmilyen személyes adatot nem kérünk, így teljesen anonim módon ki lehet tölteni a kalkulátort – hangsúlyozta Szuromi-Kovács Ágnes a Duna Tv Család-barát magazin című műsorában.

 

Közölte: ha valaki a Családtámogatási kalkulátort felkeresi, akkor 7 nagyon egyszerűen megválaszolható kérdésre kell választ adnia teljesen anonim módon. Olyanokra például, hogy milyen a családi állapota, mi az életkora, vannak-e gyermekei. Utána pedig rögtön lehet látni, hogy mik azok a támogatások, amiknek érdemes részletesebben is utánanézni.

Az ügyvezető elmondta: a kalkulátor nemcsak azt mutatja meg, hogy mi az, ami most elérhető valaki számára, hanem a terveit is át tudja nézni a segítségével. Meg tudja nézni például, hogy mire lehet jogosult, ha összeházasodna a párjával, egy vagy még egy gyermeket vállalnának.

Elmondta, hogy minden családtámogatási formához adnak tájékoztatást is: elolvasható, hogy az adott támogatási forma pontosan milyen feltétekkel vehető igénybe, hol lehet azt igényelni, és hol lehet további információk után érdeklődni.

– Szükség van arra, hogy szakértői segítséget kapjanak az érdeklődők. Mi össze tudtuk rakni azt a csapatot, ami megfelelő informatikai hátteret tudott nyújtani a kalkulátor fejlesztéséhez, illetve be tudtuk vonni azokat a legjobb hazai családtámogatási szakértőket, akik a szaktudásukkal biztosították a hitelességet – hangsúlyozta az ügyvezető.

Szuromi-Kovács Ágnes elmondta, hogy az oldal megtekintőinek a száma nagyon magas, és eddig közel 60 ezren már végig is kalkulálták a lehetőségeiket a Családtámogatási kalkulátor segítségével.