1. Már a legkisebbeket is érdekelheti a karácsonyi lapozgató, vagy téli, verses leporello mesekönyv. Ha a szöveget még nem is értik a babák, a rajzok jól átadják nekik a téli hangulatot és az ünnepi varázst.

2. Bogyó és Babóca karácsonya, vagy Szutyejev Visszajött a répa című meséje az ovisoknak meséli el a karácsony lényegét, az egymásra figyelés és a szeretet fontosságát.

3. Utazzunk együtt a Szent Családdal a Mária kis szamara című könyv történeteit olvasva! A már-már klasszikusnak mondható Gunhild Sehlin regény különleges szemszögből, a szamár oldaláról mutatja be a betlehemi eseményeket izgalmakkal és hihetetlen kedvességgel, álmos estékhez illő rövid fejezetekben. Kicsiktől kamaszokig mindenki élvezni fogja!

4. Pettson karácsonya: a fura macska és a magának való öregember karácsonya egy baleset miatt veszélybe kerül – lehet, hogy el is marad? A segítőkészség és a szeretet mindenestül benne van ebben a könyvben, amin a legkisebbektől a felnőttekig mindenki nevetni fog.

5. Miú, Vaú és a hatalmas hógolyó: a finn gyermekirodalom egészen friss darabja ez a vicces, szórakoztató, és a barátságról igazán mély benyomást adó kisregény. Aki elolvassa, biztosan kíváncsi lesz a Miú macskáról és Vaú kutyáról szóló előző történetekre is, az adventi köteten kívül érdemes a másik kettőt is elolvasni.

6. A Panov apó karácsonya az egyik legnagyobb klasszikus. Kihagyhatatlan, mindig újat mondó történet, csakúgy, mint a Melyiket a kilenc közül című Jókai novella. Gyerek- és felnőtt lelkekre egyaránt hatnak!

7. Fekete István Karácsony éjjel című novella-válogatása a felnőtteknek szól - igenis fontos, hogy a gyermekeink mellett mi is töltekezzünk, és magunkba szívjuk a karácsony valódi hangulatát. Az igényes történetek a gyertyafényes ünnepi esték tökéletes tartozékai.

8. Karácsonyeste felolvashatjuk a családnak a Biblia ide vonatkozó szakaszát: Lukács evangéliumának 2. fejezete a 2-20. versben beszéli el Jézus születésének történetét.


(Fotó: Shutterstock)