A Magyar Vöröskereszt #lánybólnővé elnevezésű iskolai programjával a menstruációs szegénységgel való szembenézés mellett azért is küzd, hogy a kamaszlányok nővé válását megkönnyítsék.

Általában a hátrányos helyzetű térségekben figyelhető meg, hogy a higiéniai hiányosságok miatt gyakoriak az iskolai hiányzások, számos fiatalnál pedig pszichés gondokkal is találkozhatunk - írja közleményében a Magyar Vöröskereszt.

A családoknak nincs pénzük az egészségügyi termékekre, így gyakran megtörténik, hogy a lányok rongyokat, papírt vagy vattát használnak az úgynevezett nehezebb napokon, amely következtében a fiatalok sokszor önbizalomhiánnyal küzdenek, de a kirekesztettség érzése is előfordul. Arról hogy hazánkban pontosan hány embert érint a jelenség nincs pontos adat.

A program célja az iskolai hiányzások csökkentése eszközhiány – intimbetét – miatt valamint a felvilágosítás.

A témában tartott kerekasztalbeszélgetésen Váradi Mariann, a Magyar Vöröskereszt #lánybólnővé elnevezésű program szakmai vezetője ismertette a projektet, melyet hátrányos helyzetű térségekben, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezeteinek segítségével valósítanak meg október elejétől egészen november közepéig. A program célja az iskolai hiányzások csökkentése eszközhiány – intimbetét- miatt valamint a felvilágosítás. A beszélgetések a testi fejlődésről, a higiéniáról és a menstruációval kapcsolatos témaköröket érintik legfőképp. A felvilágosító órákat munkatársak, a helyi védőnők, és szaktanárok végzik majd. Így lehetőség nyílik arra, hogy az érintett lányok a gyakran tabunak tűnő témáról beszélgethessenek, megfelelő tanácsokat kapjanak és így oldják a szorongást. A fizikai szükségletek mellett az is célja a programnak, hogy a nővé válás büszkén vállalható legyen a kamaszoknak, ami a pszichés fejlődésük szempontjából is nagyon fontos.

A tanulóknak lehetőségük lesz arra is, hogy név nélkül kérdéseket tegyenek fel az előadónak és a 4300 7. osztályos nagylányt arról is megkérdezik, hogy valaha hiányzott-e eszköz hiánya miatt tanítási óráról. Ez utóbbit is szeretné csökkenteni hazánk legnagyobb humanitárius szervezete az őszi programmal, amelyben közel 250 iskola vesz részt országszerte.

A 7. osztályos lányok három hónapra elengedő egészségügyi betétet is kapnak a támogató jóvoltából, azonban a program nem csak ebből áll. – Az egész társadalom szempontjából fontos, hogy a lányok és a nők szorongások nélkül, felszabadultan élhessék meg nőiességüket és tisztában legyenek a legalapvetőbb egészségügyi kihatásokkal is. Ez fontos az egyén jó közérzete, megfelelő pszichés állapota szempontjából, de össztársadalmi szinten sem mindegy, hogy ki, hogyan éli meg női mivoltát.

Váradi Mariann hozzátette: a távlati cél az lenne, hogy sose kerüljenek olyan méltatlan helyzetbe, hogy nőiességük megélése nehézséget jelentsen számukra, és emiatt szégyenkezniük kelljen.


(Fotó: Shutterstock)