Novák Katalin családügyi miniszter múlt hét szerdán jelentette be a január 1-jétől élő Otthonfelújítási támogatás részleteit.

Otthonfelújítási támogatás

Eszerint az Otthonfelújítási támogatást azok igényelhetik, akik legalább egy gyermeket nevelnek vagy várnak. A támogatással a költségek felét, maximum 3 millió forintot lehet elszámolni, de ennél kisebb összeg is kérhető. Anyagköltségre és munkadíjra egyaránt fordítható az összeg fele-fele arányban. A 2021. január 1-je után elindult felújításoknál lehet élni a támogatás lehetőségével. Feltétel a köztartozás-mentesség és a legalább 1 éves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony.

Az Otthonfelújítási támogatás – az Otthonteremtési Program részeként – felhasználható például konyha vagy fürdőszoba felújítására, közműbekötésre, fűtési rendszer korszerűsítésére, cseréjére, új kazán/bojler beszerzésére, külső-belső szigetelésre, galéria vagy belső lépcső kialakítására, tetőcserére, tetőfelújításra, napelemes rendszer kiépítésére, garázs vagy nyári konyha felújítására, festés-mázolásra vagy asztalos munkákra.

Felújítás vagy korszerűsítés?

A felsoroltak között vannak olyan munkálatok, amelyek felújításnak, és vannak, amelyek korszerűsítésnek számítanak. Ez azért fontos a Portfolio írása szerint, mert az eddigi hitelezési és családtámogatási gyakorlat alapján esetenként komoly jelentősége van annak, hogy felújításról vagy korszerűsítésről beszélünk. Ez a megkülönböztetés eddig befolyásolta a rendelkezésre álló lehetőségeket is.

– A felújítás egy ingatlan eredeti állapotának a helyreállítására irányul, a korszerűsítés pedig az eredeti állapothoz képesti minőségi fejlesztést is jelent – mondta a Portfoliónak Argyelán József, a Bankmonitor szakértője. A különbségtétel azért lényeges, mert például a Falusi CSOK és a hozzá kapcsolódó támogatott hitel kizárólag korszerűsítésre igényelhető, a jogszabály pedig nevesíti a munkálatokat. Ha mást szeretne elvégeztetni az ügyfél, azt csak felújtásként lehet kezelni, amire csak piaci hitel igényelhető. A felújítás fogalmát ugyanakkor jellemzően tágan értelmezik a bankok, így felújítási hitelből a korszerűsítési munkálatokat is el lehet végezni.

Hitelek, családtámogatások

Felújítási célú piaci lakáshitelt számos bank nyújt. A minimális összeg jellemzően 1 millió forint, a felső határ akár 40-50 millió forint is lehet. A kamatozás is teljesen hasonló, mint a piaci lakáshiteleknél.

Felvehető még felújítási célú személyi kölcsön is, amelyek kondíciói jellemzően megegyeznek a szabad célú személyi kölcsönök kamatával. Ám a Portfolio számításai szerint csak szélsőséges esetben éri meg a speciális felújítási célú személyi kölcsönt igényelni, például magas hitelösszeg vagy hosszú futamidő esetén.

Emellett a lap számításai szerint az új Lakásfelújítási támogatás valószínűleg szabadon kombinálható lesz az egyéb családtámogatásokkal, például a CSOK-kal vagy a Babaváró hitellel is.

(fotó: Shutterstock)