Komoly segítség a szülőknek a nyári tábor - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Komoly segítség a szülőknek a nyári tábor

Szöveg: KINCS, fotó: Förster Tamás
2020. máj. 25. 11:02
Támogatások, kedvezmények

A 14 év alatti gyermeket nevelők 40 százaléka tervezi, hogy táborba küldi gyermekét a nyári szünet alatt - derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) reprezentatív kutatásából.

Nyáron sok családnak okoz fejtörést, hogyan oldja meg gyermeke felügyeletét a szünidőben. A járvány miatt sok szülő felhasználta a szabadságát, hogy gyermekére vigyázzon otthon, így ők nehezebben tudják megoldani a gyermekfelügyeletet a nyári szünetben. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) május 18. és 20. között készült 1000 fős reprezentatív kutatásából kiderül, hogy a 14 év alatti gyermeket nevelők 40 százaléka tervezi, hogy táborba küldi gyermekét a nyári szünet alatt. Számukra jó hír, hogy a kormány döntése szerint június 16-tól szervezhetők napközis és ottalvós nyári táborok is az érvényes járványügyi előírások betartásával.

A szülők negyedének komoly gondot okoz a nyári felügyelet

A járványhelyzet számos kihívás elé állította a magyar családokat, a KINCS pedig kiíváncsi volt arra, mekkora gondot jelent a nyári szünetben a szülőknek 14 év alatti gyermekeik felügyelete. A válaszadók 48 százalékának ugyan nem jelent ez problémát, ugyanakkor 25 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy komoly gondot okoz gyermekük nyári felügyeletének biztosítása.

A nyári hónapokban, az otthoni, családon belüli megoldások mellett legtöbben a napközis táborokat vennék igénybe, a válaszadók 29 százaléka egyértelműen számít erre a lehetőségre, további 11 százalék pedig még gondolkozik rajta. Ottalvós táborokba a megkérdezettek 16 százaléka szívesen küldené gyermekét, 8 százalékuk pedig még nem döntött ebben a kérdésben.

Fontos a nagyszülői segítség

A 14 év alatti gyermeket nevelők több mint harmada számít a nagyszülői segítségre a szünidőben. A szülők ötöde baráti illetve rokoni, és mindössze hat százaléka fizetett külső segítséget is igénybe venne. A 6 év alatti gyermekek szüleinek kétharmada tervezi, hogy óvodába és bölcsődébe viszi gyermekét a nyári időszak alatt.

A többség az iskola befejezésének dátumát a szokásos június 15-ben határozta meg, ugyanakkor az általános iskolás gyermekek szüleinek harmada, a középiskolások szüleinek negyede egyetért azzal, hogy június végéig legyenek iskolai foglalkozások.