– Lezárult a kiválasztás, 18 fiatal tanulhat külföldön a Stipendium Peregrinum ösztöndíj segítségével – fogalmazott a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin hozzátette, az ösztöndíjjal azokat a fiatal tehetségeket támogatják, akik a világ legjobb egyetemein szeretnének magas színvonalú tudáshoz jutni.

Átlagosan 9 millió forint támogatás

– A program két részből áll – folytatta az államtitkár. Az egyiken a felvételi eljárás támogatására lehetett pályázni a világ 66 egyetemére, amiben 40 fiatalt segítettek. A második rész pedig a tanulmányok és az ahhoz kapcsolódó finanszírozás támogatásáról szólt. Ez utóbbira 144 fiatal legfeljebb 27 millió forintra pályázott. Az előszűrés után végül 49 fiatal maradt a csapatban, őket egy balatonszárszói kiválasztó táborba hívták. Az ösztöndíjra az ország minden tájáról és még a határon túlról is jelentkeztek. Végül 18 fiatal kezdheti meg a tanulmányait az ösztöndíjjal, 12-en középiskolából, 6-an felsőoktatási intézményből érkeztek. A nyertesek 70 százaléka természettudományos vagy műszaki területen tanul, van közöttük asztrofizikus is. Az ösztöndíjasok átlagosan 9 millió forintot nyertek el, közülük 15-en az Egyesült Királyságban kezdik meg a tanévet, egy-egy nyertes pedig Hollandiában, Svájcban és Amerikában tanul majd.

Folytatódik a program

– Idén először indult el ez az ösztöndíjprogram, az elnyert összeg egy évre szólt, az új jelentkezők mellett a nyertesek jövőre is pályázhatnak – közölte Novák Katalin. Elmondta, hogy a balantonszárszói táborban 7 csoportban, instruktőrök segítségével dolgoztak a fiatalok többek között Miklósa Erika operaénekessel, Schäffer Erzsébet Pulitzer-emlékdíjas újságíróval, illetve Balász János zongoraművésszel.

„Szárnyakat adjatok”

Schäffer Erzsébet a sajtótájékoztatón meghatódva mesélt a tábori élményéről. Egy külföldi útjára emlékeztette, ahol egy család falán a "szárnyakat adjatok" feliratot olvasta. Szerinte ugyanis mások csak ezt adhatják a fiataloknak. Elmondta, mennyire nehéz volt a döntést meghozni, az instruktőrök anya- és apatigrisként védték a „gyerekeiket”. – Melegség jellemezte a tábort, jó élmény volt részt venni ebben a komoly kalandban – mondta a Pulitzer-emlékdíjas újságíró. Azt is jó volt látni – tette hozzá –, hogy a fiataloknak nemcsak a karrier, hanem a család is a terveik között szerepel.

Balázs János zongoraművész, a bírálóbizottság tagja is úgy fogalmazott, nem lehet érzelmek nélkül beszélni a táborról. Úgy érezte, a fiatalok nem versenyezni mentek a táborba, hanem magukat és egymást szerették volna megismerni. Meglátása szerint a fiatalok már most is nagyon magas szakmai színvonat képviselnek. A döntés meghozatalában a szakmai és az emberi tulajdonságok is számítottak. Mint mondta: egy fiatalnak nagyon sok segítségre van szüksége ahhoz, hogy feljusson a csúcsra, ez az ösztöndíj olyan kapukat nyit meg, amely nemcsak szakmailag, hanem emberileg is fontos.

Fantasztikus, mennyi tudás van a fiatalokban

A sajtótájékoztatón részt vettek olyan fiatalok is, akik megkapták az ösztöndíjat. Gellér Blanka az Imperial College Londonba készül vegyészmérnök alapszakra. Azért ide – mondta –, mert itt nagy presztizsű szakmai műhely működik, és lehetőség van nemzetközi kapcsolatépítésre is.

Úgy véli, az ösztöndíj bírálóit azzal győzte meg, hogy jelentős kutatói tapasztalattal rendelkezik, részt vett az MTA kutatótáborában, és kutatási gyakornok volt a Cambridge-i Egyetem állatorvosi karán. A gyógyszeripar és az olajipar is érdekli. Az ösztöndíj abban segíti majd, hogy jobban tudjon koncentrálni a tanulmányaira, szabadidejében pedig mentor szeretne lenni, hogy segítsen más magyar diákoknak.

Demcsák Ágnes Londonban gazdálkodás menedzsment szakon tanul majd. Korábban a Veres Péter Gimnáziumba járt, ahol nagyon sok versenyen vett részt.

Önkénteskedik, néptáncol, aktív résztvevője a magyar hagyományőrzésnek. A kiválasztó tábort fantasztikusnak tartja, ahol rájött arra, a résztvevő 49 fiatalban mennyi tudás és motiváltság van.


Zombai-Kovács Máté pénzügyi közgazdaságtan mesteri fokozatra indul Oxfordba. Ő a Corvinuson végzett pénzügy és számvitel alapszakon. Miután megkapja a diplomát, szeretne visszajönni Magyarországra, és céget alapítana azért, hogy hozzájáruljon a magyar gazdasághoz. Az ösztöndíj nélkül diákhitelt kellett volna felvennie, ami nagy anyagi terhet rótt volna rá, és ebben az esetben kint kellett volna maradnia dolgozni. Így viszont Magyarországon hasznosítja majd a megszerzett tudását – mondta a csalad.hu-nak.