Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által kilencedik alkalommal kiírt pályázat célja a háziorvosok, nővérek megbecsülésének, presztízsének erősítése - mondta Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, a zsűri elnöke pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Hozzátette: a pályázatra a magyarországiak mellett a határon túli praxisokra is lehet ajánlásokat beküldeni.

A pályázat célja azon háziorvosok és praxisok bemutatása, ahol értéket teremtve, becsülettel végzik munkájukat az orvosok, hogy "megmutathassuk, egy adott közösség értékeli orvosa munkáját, eredményeit" - mondta Lőrinczi Zoltán, az Emmi Kárpát-medence magyar oktatásának fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára.

A pályázat főhajtás azok előtt, akik a szaktudásukon túl emberséggel, lelkiismeretesen állnak a betegek mellett - fogalmazott Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke, a zsűri egyik tagja.

Professzionális szakellátást professzionális háziorvoslás nélkül nem lehet végezni, ezért mindent el kell követni, hogy a háziorvosok a pályán maradjanak, a fiatalok pedig iránymutatást kapjanak ezen szakirányhoz - véli Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója. Hozzátette: a nemzeti egészségügyi programok kapcsán a jövőben még szorosabb lesz a háziorvosok és a szakellátók együttműködése.

A pályázat eddig az Év praxisa néven futott, idéntől azonban egységesen A nemzet háziorvosa elnevezéssel indítják a programot. Minden évben tíz hazai és tíz határon túli praxist díjaznak. Az ajánlásokat a program honlapján, a http://www.evpraxisa.hu oldalon lehet megtenni - közölte B. Király Györgyi, a program vezetője.