Vitályos Eszter, a tárca parlamenti államtitkára a pénteki budapesti ünnepségen azt mondta, az innováció nem korlátozódhat csupán műszaki, gazdasági területekre; a társadalmi innováció azokat a kezdeményezéseket jelenti, amelyek a társadalom jólétének előmozdítását segítik elő, és fokozzák a társadalom cselekvőképességét.

A július 5-én megjelent pályázaton csak kidolgozott és megvalósított ötlettel, módszerrel lehetett indulni, amely fenntartható, modellértékű, máshol is megvalósítható, illetve nemzetközileg is adaptálható - fejtette ki Vitályos Eszter. Közölte: 24 pályázat érkezett be a szűk egy hónap alatt, ezek változatos körből kerültek ki, jelentősen eltérő tevékenységekkel, az ország minden tájáról.

Ipolytölgyes önkormányzatának "a település közösségének támogatása érdekében nyújtott szolgáltatásokra irányuló innovatív ötlet kifejlesztése és megvalósítása elismeréseként" adományozta a Társadalmi Innovációs Díjat Csák János miniszter.

Ipolytölgyes innovációja a közösségi alapú kölcsönzésre épül, például egy traktor, egy eke elég a konyhakertek szántásához. Így az önkormányzati eszközbeszerzések során a lakossági igényeket is figyelembe veszik, a település lakói pedig a feleslegessé vált eszközeiket felajánlják a közösségnek. Az önkormányzati eszközkölcsönzés szervezett formában történik, szükség esetén szállítással vagy szaktudásukkal is segítik a kölcsönzést az önkormányzat munkatársai - tette hozzá az államtitkár. A díjat Radnai Bertalan polgármester vette át.

A Szülők Háza Közhasznú Alapítvány

A Szülők Háza Közhasznú Alapítvány "a kulturális és mentálhigiénés családtámogatási program felépítésére irányuló innovatív ötlet kifejlesztése és megvalósítása elismeréseként" kapta a Társadalmi Innovációs Díj különdíját.

Vitályos Eszter hangsúlyozta, hogy a Szülők Házának a várandósság idejétől a gyermekek felnőtté válásáig minden életszakaszra van átadható programeleme. Az egész családot komplexen, egységként segítik, családi bölcsődékkel, fejlesztéssel, képzéssel, mentális és lelki támogatással, emellett a hátrányos helyzetű családok, fiatalok támogatására is van megoldásuk. A különdíjat Regős Judit vette át az alapítvány képviseletében.

A Szülők Háza Program: 

  • megoldást nyújt a kisgyermekek napközbeni ellátására a családi bölcsődéken keresztül,  
  • fejlesztő foglalkozásokat biztosít a Fejlesztő Központjában, 
  • mentális és lelki támogatást biztosít szülőknek és gyermekeknek,  
  • képzési tevékenységet folytat, előadásokat, workshopokat szervez szakemberek és kisgyermekes anyukák számára a Szülők Háza Akadémián keresztül, 
  • nemzetközi kapcsolatokat épít az értékes, társadalmi ügyeket szolgáló együttműködések érdekében, valamint 
  • Tegyél jót! programján belül támogatja a hátrányos helyzetű családokat és család nélkül felnövő gyermekeket, fiatalokat, akik a több lehetőséggel rendelkező társaikkal együtt kapcsolódhatnak a Szülők Háza közösséghez, élmény és kulturális programokat szervezünk számukra önkéntes családok bevonásával.

A Szülők Háza program hosszú évek munkájával vált egy innovatív modellprogrammá. A program felismerte, hogy a családok és gyermekek támogatása átfogó, teljes életciklusokat felölelő módon valósulhat meg hatékonyan, így a várandósság idejétől kezdve a gyermekek felnőtté válásának idejéig minden életszakaszra van átadható programeleme, amely országon belül és nemzetközi szinten is adaptálható - közölte a szervezet. 

Az elmúlt 15 év alatt a Szülők Háza több mint 100.000 családot ért el, 6 családi központot és 20 családi bölcsődei egységet működtet 150 férőhellyel. Több ezer gyerek számára biztosított nyári táborozási lehetőséget és több száz önkéntest vont be a különböző jótékonysági programjaiba, amelyekhez számos cég és támogató is kapcsolódik évről évre. A Tegyél jót! Programon belül országszerte 20 gyermekotthonnal együttműködve 500 állami gondoskodásban élő gyermek és fiatal életesélyeinek jobbításáért dolgozunk.