Mivel a lányom odavan minden olyan tevékenységért, ahol rajzolhat, vághat vagy ragaszthat, nem okozott nagy fejtörést, mi lesz a kedvenc adventi kézműves programunk. A karácsonyi képeslap készítő délutánunkhoz idén már a legkisebb is csatlakozott hozzánk. Igaz, mintás ragasztószalagból több fogyott a kelleténél, és XXL méretű képeslapokat is sikerült legyártanunk. Összességében azért igazán ízléses műremekek készültek. Nézzük, hogyan!

Kellékek:

egyszínű A4-es kartonlapok

karácsonyi mintás A4-es kartonlapok

fehér írólapok

többféle karácsonyi mintás dekor ragasztók

ragasztóstift

olló

1. Gyerekrajzos

Az egyik sima kartonlapból vágjunk le akkora darabot, hogy kettéhajtva beleférjen a választott borítékunkba.

Az írólapból vágjunk ki egy szívformát, és egy téglalapot. A szívet a zöld karton külső részére, a téglalapot a belső részére ragasszuk.

Kérjük meg a gyerekeket, hogy rajzoljanak valamit a szívbe, az írni tudók pedig megírhatják a szöveget a képeslap belső részére.

2. Dekorálás dekor szalaggal

Válasszunk ki egy olyan sima kartonlapot, aminek a színe harmonizál a ragasztószalagokéval.

A kartonlapból itt is vágjunk le akkora darabot, hogy kettéhajtva beleférjen a választott borítékunkba.

Tetszőlegesen ferdén, vízszintesen vagy függőlegesen ragasszunk egymás mellé a mintás celluxokból, és kész is az egyedi, ráadásul mutatós képeslap.

A kisebb gyerekek is könnyedén felragaszthatják, igaz, számolnunk kell azzal, hogy ez esetben nem lesz egyenes a mintázat.

3. Matricát mindenhova

A legegyszerűbb és a gyerekek számára a legszórakoztatóbb módja a képeslap fabrikálásának, ha kapnak egy-egy levél ünnepi matricát, és kedvükre ragasztgathatják a kartonlapra.

A kivágott üres karton belsejébe ragasszunk fehér írólapból vágott téglalapot.

A fehér téglalap szélére tehetjük a pici matricákat, a nagyobb, mutatósabb öntapadósok pedig a képeslap külső részére kerüljenek. Nem árt azért kontrollálni a folyamatot, mert könnyen megszalad az óvodás gyerekkéz, és hirtelen nem marad hely az üdvözlő soroknak.

4. Ajándékkártya készítés

Választhatunk eleve olyan színes, mintás kartonlapokból álló tömböt, amiből egyszerűen kivághatóak az egyes minták, így nem kell sokat bajlódni az ajándékkártya megtervezésével, és a gyerekek is örömmel segédkeznek a vágásban. A végén lyukasszuk át a kártyák egyik sarkát, hogy karácsonykor az ajándékra köthessük. Nagyon aranyos ötlet azonban az is, hogy a gyerekeket kérjük meg, rajzolják le kisméretű lapokra azokat, akiknek ajándékot szánunk, majd ezeket a remekműveket ragasszuk kis színes kartonlapokra.


(Fotók: privát)