Mike Pompeo amerikai külügyminiszter februárban Magyarországon tett látogatása során beszélt az USA Külügyminisztériumának kezdeményezéseiről, miszerint a 27 éve sikeresen működő FLEX programot kiterjesztik Magyarországra, Szlovákiára és Csehországra. A program révén fiatalok utazhatnak az USA-ba egy-egy tanévre. Idén első alkalommal kaphatnak ösztöndíjat magyarországi diákok.

Mi is az a FLEX program?

Az EMMI jóváhagyásával működő FLEX program az egyik legbiztonságosabb lehetőség arra, hogy a diákok világot lássanak, így a szülő is nyugodtan hátra dőlhet abban az egy évben, amíg a tini Amerikával ismerkedik. Garai Enikőt, a program magyarországi képviselőjét kérdeztük a részletekről.

Egy tanév hosszú idő, azonban az esetleges honvágyat segítünk áthidalni az erre való előzetes felkészítéssel.

– A FLEX program egy iskolai tanévre szól. Az ösztöndíjasok általában augusztusban utaznak ki és egy rövid alkalmazkodási periódus után megkezdik az iskolát. Hazautazni a tanév végén tudnak, leginkább júniusban. Nagy általánosságban 16-17 éves diákok kerülnek bele ebbe az ösztöndíjprogramba. Egy tanév hosszú idő, azonban az esetleges honvágyat segítünk áthidalni az erre való előzetes felkészítéssel. Ezen kívül az ösztöndíjasoknak nagyon sok elfoglaltságuk van, ami megkönnyíti számukra, hogy átlendüljenek egy-egy holtponton. Egy tanév alatt a diák valóban részévé tud válni az amerikai fogadó családnak, közösségnek, iskolának és mélységeiben meg tudja ismerni az ottani életstílust, értékeket, valamint a társadalom szerveződését. Ugyanakkor számos olyan lehetőséget is kap, amikor be tudja mutatni mindazt, amit a magyar kultúrából, értékekből, szokásokból fontosnak tart. A FLEX diákok ugyanis egyben Magyarország nagykövetei is lesznek, képviselik hazánkat az adott amerikai közösségben, iskolai és közösségi eseményeken.

A FLEX alumni (öregdiák) közösségnek egyébként 27 ezer tagja van, ennek a dinamikus csoportnak lesz tagja az, aki a FLEX év után hazatér. Számos, kifejezetten nekik szóló lehetőséggel tudnak élni és egy olyan kiterjedt hálózat tagjai lesznek, amire a későbbiekben is támaszkodni tudnak. A FLEX programban végzett diákok gyakran neves egyetemekre jutnak be a hazatérésük után, és később olyan izgalmas munkát találnak, ahol hasznosíthatják az amerikai csereév során szerzett készségeiket.

Szülői szemszögből

Barth Zsuzsanna, az egyik jelentkező diák édesanya így vélekedik erről a lehetőségről:

Azt szeretném, ha látná, más országban hogyan élnek a kortársai.

– Sokan azt gondolják, hogy ha a gyermek külföldre megy tanulni, akkor kint is ragad. Mi másképp gondolkodunk. Az, hogy van lehetőség külföldi cserediák programra, kinyitja a fiam számára a világot. Azt szeretném, ha látná, más országban hogyan élnek a kortársai. Megtapasztalhatná azt a gondolkodásmódot, látásmódot, módszereket, amivel másabb az amerikai társadalom, és ezekből a saját életébe átültetne olyanokat, amelyektől majd ő sikeresebb ember lesz.

Azért adtuk be a pályázatunkat a FLEX programra, mert ez nem csak egy szimpla nyelvtanulási lehetőség. Itt a két ország közötti kulturális különbségeket a diákok a maguk bőrén tapasztalhatják meg azzal, hogy együtt élnek egy évig egy befogadó családdal. Részt vesznek a család mindennapjaiban, így sokrétű tapasztalatot szereznek első kézből. De ami a legfontosabb szempont volt számunkra, hogy utána minden körülmények között hazajön a fiunk, mert ennek a programnak a legfőbb küldetése a tanítás, egy másik közösség megismerése, valamint a saját hazájuk kultúrájának továbbadása az érdeklődő külföldieknek.

Mennyibe kerül mindez a családnak?

Persze, adja magát a kérdés, hogy mennyibe kerül ez a szülőnek, de Garai Enikő mindenkit megnyugtat:

Anyagi háttértől függetlenül bárki pályázhat

– Magyarországról idén nyáron fog kiutazni az első csapat, összesen tíz fő. A jelentkezés minden év szeptember-októberében történik, tavaly 859 pályázat érkezett be Magyarországon. Ebből 100-an jutottak be az elődöntőbe és végül 10 diáknak lesz lehetősége megérkezni az USA-ba. A FLEX a többi között abban különbözik a hasonló, szintén egy középiskolai tanévet kínáló programoktól, hogy ez az USA Külügyminisztériuma által teljes egészében támogatott ösztöndíj. Anyagi háttértől függetlenül bárki pályázhat, és amennyiben azt elnyeri, élni is tud a lehetőséggel. A program biztosítja az oda-vissza utazás költségét, az önkéntes és előzetesen átvizsgált amerikai fogadó családnál való elhelyezést, a középiskolai beíratást, a baleset- és betegbiztosítást, a havi zsebpénzt, a helyi programokat, a folyamatos támogatást, a kiutazásra való többnapos felkészítő tréninget és a hazautazásra való felkészítést.