Jól látható az is, hogy az ingatlan-adásvételek egyre nagyobb hányada zajlik Pest megyében, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) és a Falusi CSOK pedig a vidéki ingatlanpiacot pörgette fel.

Hivatalos adatok még nincsenek, de az elmúlt évek számait figyelembe véve a Magyar Hírlap cikke szerint 2020-ban az agglomeráció lesz az ingatlanpiac nyertese. Ezt a tendenciát erősíti, hogy a koronavírus járvány első hulláma során bevezetett karantén alatt megtapasztalt bezártság a lakásvásárlás előtt állók egy részét is ebbe az irányba terelte – válaszolta a lap megkeresésére az Otthon Centrum.

Kifejtették, sokan választják inkább a kevésbé zsúfolt, zöldövezeti, de ugyanakkor a nagyobb városok közelében található településeket, ahol akár önálló családi házat is vásárolhatnak korábbi lakásuk árából. A KSH adatai szerint 2017 és 2019 között Pest megye összes járásában pozitív volt a vándorlási mérleg.

Népszerűek az agglomeráció települései

A legnagyobb vándorlási nyereség Pest megyében a szigetszentmiklósi járásban volt. A második helyen lévő ráckevei járást a gödöllői, budakeszi, szentendrei járások követik. Budapesten belül pedig a XIV. kerület és a X. kerület gyarapodott leginkább, de a XI. és a XIII. kerület is jól szerepelt – részletezi a szakértői válasz.

Amíg Budapesten idén stagnáltak az árak, addig az agglomeráció legtöbb településen tíz-húsz százalékkal nőtt a használt családi házak négyzetméterára. A legdrágább továbbra is az északnyugati szektor, ahol a fajlagos átlagár elérte a négyzetméterenkénti 450 ezer forintot, viszont például Vecsés és Monor térségében még akadnak 250 ezer forintos négyzetméteráron kínált ingatlanok.

A vásárlási kedvet segíti, hogy mind a CSOK, mind pedig a Babaváró Hitel jó alkalom arra, hogy azok, akik élnek a lehetőséggel, nagyobb lakást vagy akár az agglomerációban található kertes házat vásároljanak. A CSOK elsősorban vidéken jellemző, ahol jelentősen fel is pörgette az ingatlanpiacot. Látható, hogy a hitelfelvételek során már az esetek egyharmadánál van igény CSOK-ra is.

(fotó: Shutterstock)