Végre itt az igazi nyár, a kánikula és indul is a nagy légkondi-csata a munkahelyeken. Aki dolgozott már irodában, biztosan ismeri a jelenséget, hogy minél melegebb van odakint, a hölgyek annál vastagabb pulóverekben üldögélnek az íróasztaluknál, miközben a férfi kollégák rövid ujjúban érzik jól magukat és csodálkoznak. Kinek van igaza?

Német és amerikai kutatók indítottak vizsgálatot annak kiderítésére, hogyan befolyásolja az iroda hőmérséklete a dolgozók teljesítményét. A Dél-Kaliforniai Egyetem és a WZB Berlin Social Science Center több mint 500 egyetemistát kért meg különböző feladatok megoldására, miközben fokozatosan emelték a környezetük hőmérsékletét 16 Celsius-foktól 32 Celsius-fokig.

Az eredmények alapján arra jutottak, hogy a nők a matematikai, illetve a verbális teszteken is jobban teljesítettek magasabb hőmérsékleten. A férfiak viszont éppen ennek ellenkezőjét produkálták. Ugyanakkor a nőknél a teljesítmény növekedése jelentősen nagyobb volt a melegebb helyiségekben, mint amennyire ugyanez a férfiakét csökkentette.

A hőmérséklet változása mindkét nemnél a produktivitást, vagyis az elvégzett munka mennyiségét befolyásolta.

A PLOS ONE-on publikált tanulmány társszerzője kiemelte, hogy a hőmérséklet nem csak arra van hatással, éppen jól érezzük-e magunkat vagy sem, de azokra a képességekre is, amelyek tényleg számítanak, mint a matematikai és nyelvi dimenziók, vagy a hozzáállás.

Mit mond a jogszabály?

A hivatalos munkaegészségügyi előírások megszabják, mekkora legyen a hőmérséklet a munkahelyeken. Fűtésszezonban az irodai, ülő-, szellemi munkát végzők számára - fél méter magasan mérve - 20-22 Celsius fokot írnak elő. Könnyű fizikai munka esetén 18-20, közepesen nehéz fizikai munka esetén 14-18, míg nehéz fizikai munka esetén 12-14 Celsius-fokos munkahelyi hőmérsékletet kell biztosítani a dolgozók számára.

A fűtő-, illetve léghűtőkészülékek elhelyezésénél ügyelni kell arra, hogy ne szennyezzék a helyiség levegőjét, és az ott dolgozókat ne érje extrém hőhatás.

A szellőzőrendszerrel vagy ablaknyitással biztosítani kell a munkavállalók számára a megfelelő szellőztetést: ez fejenként és óránként mintegy harminc köbméternyi friss levegőt jelent.

A rendszeresen 24 foknál magasabb hőmérsékletű munkahely melegnek számít, ami befolyásolja a komfortérzetet és a teljesítményt. Ezeken a munkahelyeken a dolgozóknak óránként legalább öt perc plusz pihenőidő jár.

Négy tipp a munkahelyi viták elkerülésére

1. Törekedjük az arany középútra, igyekezzünk a légkondicionálót 23 fokra állítani. Az az optimális, ha a kinti hőmérsékletnél 5 fokkal van hűvösebb az irodában.

2. Legyünk rugalmasabbak, egy bent tartott pulóver segít, ha túlhűtöttnek érezzük a helyiséget. Téli időszakban réteges öltözködés lehet a megoldás.

3. A hőérzetünket is javíthatja, ha óránként pár percre felállunk mozogni.

4.A szellőztetést időzítsük a kávészünetre, hogy senki ne szenvedjen a kereszthuzattól.

Forrás: journals.plos.org

(Fotó: shutterstock)