Csák János hangsúlyozta, a kabinet célja továbbra is az, hogy minden kívánt gyermek mielőbb megszülethessen.

– Az elérhető családtámogatásokat 233 ezer család vette igénybe 2015 óta. A kormányzat ebben az időszakban 754 milliárd forintot szánt a családok támogatására – idézte fel a miniszter.

Bejelentette: a kormány áttekintette, hogyan tudják a családtámogatási rendszert a jelenlegi piaci viszonyokhoz igazítani. A Falusi CSOK megmarad, az ötezer fő feletti településeken új konstrukciót vezetnek be CSOK plusz néven.

A kamattámogatott hitelkonstrukció az 5 ezer lakosúnál nagyobb településeken vehető igénybe. Egy gyermek után 15 millió, kettő esetében 30 millió, három gyermek esetében 50 millió forint hitel igényelhető, 3 százalékos kamattal. A hitel futamideje 10-25 évig terjed, a kölcsönt az édesanyák 41 éves korukig vehetik fel. Egy kétéves átmeneti időszakban ugyanakkor a 12 hetes magzat után az idősebb édesanyák is igényelhetik a támogatást.

 

 

A kedvezményes kamatozású kölcsön telekvásárlásra nem használható fel. Az első közös otthon érdekében nyolcvanmilliós határban szabták meg az ingatlan árát, lakásbővítés céljából 150 millió forint a limit.

Az első évben csak a háromszázalékos kamatot kell fizetni, ha megszületik a gyermek, egyéves hitelmoratóriumot lehet kérni. A második gyermek és minden további gyermek után tízmillió forintot elengednek a tartozásból.

A Falusi CSOK esetében egységesítették a gyermekek után járó, vissza nem térítendő támogatási rendszert – sorolta az intézkedéseket Csák János.

A kulturális és innovációs miniszter az otthonteremtési támogatással kapcsolatban közölte azt is, hogy november közepére kidolgozzák az új otthonteremtési támogatási szabályokat. A támogatás felülről nyitott, azaz bárki megkaphatja, aki szeretné. 

Hozzátette: lakáscserére is lehet igényelni a támogatást, ebben az esetben az önrész 20 százalék. – Az államilag támogatott kamat is marad 3 százalék – hangsúlyozta.

Az igénylés feltételeiről elmondta, hogy házastársak vehetik fel a támogatást. Amennyiben pedig a vállalt gyermek nem születik meg, a hitelt vissza kell fizetni. Örökbefogadás esetén ugyanazok a szabályok vonatkoznak a családokra, mint a vér szerinti gyermekeknél.