„Krisztofer menj beljebb, a többiekhez, Tibike gyere már ki érte, és fogd meg a kezét.” Zánkán, az Erzsébet Tábor hivatalos tábornyitójára várva, néhányan egy emberként drukkoltunk, hogy a vékony, talán inkább sovány, libabőrös kisfiú felbátorodjon, és engedjen a partról biztató nevelőnek. Tibike végül kijött érte, majd jól lefröcskölte Krisztofert. Közben érkeztek a gyermekcsapatok a narancssárga ruhás fiatal „tesókkal”, az animátorokkal.

Kata egy fa alatt üldögélt, mert tegnap papucsban megcsúszott a kövön, és kifordult a bokája. Éppen gumiból készített karkötőt, mert bekötött lábbal nem mehetett a vízbe. Ő Hatvanból érkezett, három testvére van. – Most vagyok először a Balatonnál. Anyáékkal is szoktunk nyaralni, néha elmegyünk az állatkertbe, és voltam már Pesten is – mondta Kata.

Zsuzsi és Maja is egy hatvani általános iskolából jött, vasárnap érkeztek és pénteken mennek haza.

– A fürdés a legjobb buli. Mi még nem voltunk sárkányhajózni, de már nagyon várjuk, az tök jó lehet – mondták, amikor vidám fiatal csapat érkezett. A három hajót egy-egy fiú cipelte, látszott, hogy majd megszakadnak, olyan nehéz. Lány társukat ez nem nagyon érdekelte, beült az egyikbe és cipeltette magát. A parton és a vízben a pedagógusokon kívül vízimentők figyelték a fürdőzést.

Fesztelen tábori hangulat

Megkezdődött a vízi aerobik, a „tesók” álltak elől a vízben, mögöttük a táborozók. Ez a kicsiknek, nagyoknak, fiúknak, lányoknak is tetszett, az integetős, tapsolós, ugrálós, táncolós közös gyakorlatsort mindenki élvezte.

Zoé, Vivi és Lili a partról figyelték a vízi táncot, a nyárfa alól éppen a Nyári gyerekek a Balaton parton című szám szólt a hangszóróból. Zoé kicsit felfázott tegnap, Lilit meg belökték a vízbe a kavicsos részre, ezért egy kicsit fájt a lába. Viviről még csöpögött a víz, csak kiszaladt, hogy megnézze a barátnőit.

– Nem is tudom megmondani, mit szeretek a legjobban, itt minden olyan klassz!

Megmutatta nekem, kik a tesók. Én a láthatóan náluk idősebb kék pólósokra is azt hittem, hogy animátorok, de kiderült, hogy rosszul gondoltam. Valamilyen szempont alapján színek szerint is csoportokba osztották a gyerekeket a táborban. A kékek a kicsit idősebbek, a 12 éves Viviék a rózsaszín csapatba tartoznak, így ők rózsaszín karszalagot viselnek. 15 fős szobában laknak, ahol négy emeletes ágy van, a többi egyszemélyes. Lili azon méltatlankodott, hogy az emeletes ágyon alvók mindig beszélgetnek, és nem lehet tőlük aludni. Zoé huncut szemmel megsúgta, a földszintesek is sutyorognak, csak ők halkabban.

Van, akinek egyáltalán nem kell fizetni

Ritkán van olyan sajtótájékoztató, amelynek háttérzaját a sárkányhajósok adják. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere visszaemlékezett arra, hogy 1961 óta nagyon sokszor volt már a Balatonnál, de a zánkai táborban még soha nem járt.

– Nagyon jó érzés látni, milyen boldogok itt a gyermekek. Befejeződött a tanév, megkezdődött a vidámság. Idén 130 ezer gyermeknek lesz lehetősége arra, hogy felszabaduljon, és akár életre szóló barátságokat kössön.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint az is nagyon fontos, hogy amikor szeptemberben majd mindenki beszámol az osztályban, hol nyaralt, az itt üdülők büszkén mesélhetnek például arról, hogy magyar olimpikonnal sárkányhajóztak. Jelenleg 2500 gyermek van Zánkán – tette hozzá.

A vakáció teljes 11 hete alatt érkeznek a nyaralók, akiknek szülei mindössze 1000 forintot fizettek a tartalmas programokért és az ellátásért.

– A vidékről érkezők ezt az összeget is elkölthetik a büfében. Az idei év újdonsága, hogy az utazási költséget sem kell kifizetni.

Hornyák Tibor, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány elnöke a szerdai hősök napját emelte ki, akkor a rendőrök, a tűzoltók és a mentők munkáját ismerhetik meg a gyermekek. Úgy fogalmazott: kicsit koszos, és nagyon fáradt gyermekeket adna vissza a szülőknek.


További információkat az Erzsébet Táborok oldalára kattintva talál.