Kisiskolásoknál még leggyakrabban a konyhaasztal szolgál a délutáni leckeírásra, de minél nagyobb a gyerkőc, annál inkább igényli a saját íróasztalt. Nem kell, hogy ez nagy legyen, új és különleges, a lényeg, hogy a gyermek saját birodalomként belakhassa, és az asztal szűk környékét úgy rendezhesse, ahogy ő szeretné.

Szükség van íróasztalra?

Iskolakezdés előtt gyakran rádöbbenünk, hogy megint összement a lakás: a könyvek, a füzetek, a mappák mellett a színes ceruzák, a könyvcsomagoló anyagok, a filcek, a papírkupacok tarkállanak mindenütt. Jó, ha ezeknek van helyük, és még jobb, ha az egy saját íróasztal! Ez kis és nagy gyerekeknél is hasznos bútordarab: az önálló élettér sok mindenre megtaníthat, ráadásul a fiókos változat mesteri tároló!

Belakni az íróasztalt

Ne a miénk legyen a végső döntés!

Kisebbeknél jó, ha segítünk az íróasztal rendszerezésében, szánjunk egy közös délelőttöt a „beköltözésre”! Rakjunk össze egy halomba mindent, aminek az asztalon és környékén kellene helyet találnunk, legyen ez iskolai felszerelés, papír-írószer vagy kreatív kellékek. Adjunk a gyermeknek ötleteket, hogyan célszerű tárolni az egyes dolgokat, de ne a miénk legyen a végső döntés! A fiókokra ragasztott matrica vagy más jelzés segítheti a kisgazdákat a tájékozódásban. Fontos, hogy a „kincseknek” is legyen helyük: a madártoll, az emlékbe kapott fényképek, belépőjegyek, különleges radírok és apró szobrocskák feltétlenül a főhelyet kapják meg! Kis növénykével kedvesebbé és élőbbé tehetjük az íróasztalt.

Rendszerezve könnyebb az élet

A fiókok belsejében használjunk elválasztókat: boltit vagy saját készítésűt. Válogathatunk a konyhai tárolóink között is: a sokféle méret és alak az apróságoknak ideális lakóhely. A túlméretes felszerelést cipősdobozokban, az asztal alatt is elhelyezhetjük. Vásároljunk parafa falitáblát, ahova az órarend, fényképek, fontosabb telefonszámok, és a legszebb alkotások kikerülhetnek. Szerezzünk be kislámpát, és lapkellék még a ceruzatartó, valamint a jegyzettömb.

Hogy tényleg saját legyen…

Ha van kedvünk az együtt alkotáshoz, készítsük el mi a kiegészítőket! Ceruzatartó készülhet konzervdobozból saját rajzzal, dekopázs technikával, csipkével, szép anyaggal vagy matricával díszítve. Több méretű, és mintájú dobozt összeragasztva máris ceruzás-kincses tárolórendszert kapunk. Szép formájú műanyag vagy papírdobozokat csomagolóanyaggal, vagy textillel bevonva színes, jókedvű eszköztároló születhet. A mappákat, füzeteket képekkel varázsolhatjuk egyedivé, és házilag könyvborító fóliával laminálva az alkotást időtállóvá tehetjük.

Ki fog rendet rakni?

Ne kotorásszunk engedély nélkül a gyerek cuccai között, akármennyire is nehéz elnézni az íróasztalon tornyosodó kupacot. A szelektálás és az alaposabb rendrakás mindenkor a gazda feladata, ezt jó, ha a legelején megbeszéljük. Az íróasztal-birodalom felelőssége innentől nem a miénk…