1. Vásároljunk okosan!

Először is, soha ne induljunk útnak éhesen, lista nélkül! Bevásárlás előtt mindig készítsünk heti tervet, hogy mit szeretnénk főzni (minél többet főzünk, annál kevesebbet költünk majd a munkahelyen), és ahhoz szerezzük be az alapanyagokat. Érdemes a tartós, mindig szükséges dolgokból (pl. liszt, só, cukor, méz stb.) kivárni egy akciót és akkor nagyobb mennyiséget venni.

2. Váltsunk zöldebb életmódra!

A takarításhoz használt tisztítószereket cseréljük le a sokkal olcsóbb szódabikarbónára és ecetre. Az egyszerhasználatos szalvéta és papírtörlő és helyett pedig használjunk anyag szalvétát, valamint kidobás előtt álló ruhákból kivágott rongyokat. Ezekkel az egyszerű helyettesítőkkel nemcsak többezer forintot spórolhatunk havonta, hanem a környezetet is kíméljük a felesleges kemikáliáktól és hulladéktól.

Szintén sokkal zöldebb, egészségesebb és olcsóbb is, ha drága üdítők helyett tisztított csapvizet, esetleg házi készítésű teát, szörpöt iszunk.

Ugyanígy érdemes szétnézni turkálókban, mielőtt egy rakás pénzt otthagynánk valamelyik fast fashion üzletben. A gyermekek ruházkodásán így rengeteget spórolhatunk, és most őszintén: arra, hogy leegye, szétszakítsa és összekoszolja a játszótéren, oly mindegy, hogy milyen márkajelzés van a címkén!

3. Adjuk el, amire már nincs szükség!

Érdemes rászánni az időt egy komolyabb szortírozásra, és kiválogatni azokat a ruhákat, játékokat, bútorokat és egyéb, az otthonunkban régóta csak porfogóként tengődő tárgyakat, amiknek mások még hasznát vehetik. Készítsünk róluk igényes, szép fényképeket, és próbáljuk meg eladni őket online. Több pénzt csinálhatunk belőle, mint gondolnánk, ráadásul a lakásunk is sokkal rendezettebb lesz.

4. Vezessük a kiadásokat mobilalkalkalmazásban!

Nagy hasznát vehetjük azoknak az ingyenes applikációknak, amelyekben pontosan feljegyezhetjük, hogy mire mennyit költöttünk az adott hónapban. Így átlátjuk, mire megy el a pénzünk. Ezt tudva pedig reálisabb pénzügyi tervet készíthetünk magunknak, annak érdekében, hogy a fizetésünk 10-15 százalékát valóban félre tudjuk tenni minden hónapban.


(kép: shutterstock)