Érdemes sietnie annak, aki Falusi CSOK-kal érintett településen keres családi házat, mert a kínálat viszonylag szűkös. Ugyanis minden 100 most meghirdetett ingatlanból kevesebb mint 6 található a Falusi CSOK-kal érintett településen, klasszikus családi ház közül pedig 100-ból alig 4 eladó az érintett településeken. Ez azt jelenti, hogy jelenleg mindössze 5.000 olyan családi házat hirdetnek eladásra tulajdonosaik országszerte, amely alkalmas a Falusi CSOK felvételére – derül ki a kutatásból.

Ezen eladásra váró otthonok több mint fele az 1960-as és az 1980-as évek közt épült, energiahatékonysági szempontból döntően korszerűtlen, szigetelés nélküli családi ház. Mi több, a felmérés eredményei szerint a Falusi CSOK-os településeken kínált házak kevesebb mint egytizede – mindössze 469 eladósorban lévő ingatlan – van leszigetelve.

Júniusban az Otthontérkép és az Ingatlantájoló adatbázisában több mint 131.600 ingatlan várt gazdára. Közülük csupán 7.514, vagyis az ingatlanok 5,7 százaléka helyezkedik el a Falusi CSOK-kal érintett településeken. Ennek kétharmada, mintegy 4.875 ingatlan önálló családi ház.

– A legtöbb Falusi CSOK-kal is megvásárolható házat Heves, Baranya és Somogy megyében, a legkevesebbet pedig Hajdú-Bihar, Fejér és Pest megyében hirdetik tulajdonosaik – mondta Dr. Halaska N. Gábor, az Otthontérkép Csoport vezető elemzője. – Az elérhető családi házak 25 százaléka 1960 előtt, 17-18 százaléka az 1960-as, hasonló hányaduk az 1970-es, és megint csak ekkora részük az 1980-as években épült – tette hozzá a szakember.

Hozzávetőleg két és félszer annyiba kerül egy szigetelt ház négyzetmétere, mint egy nem szigetelté. Az adatokból ugyanis kiderül, hogy a szigetelt családi házak átlagos négyzetméterárak közel 149.000 forint, míg a nem szigetelteké alig több mint 64.000 forint.

Az állapot mellett az ingatlanok árát leginkább a lokáció befolyásolja. Azonban az átlagárakat figyelembe véve elmondható, hogy egy CSOK-kompatibilis, szigetelt családi ház értéke 20,4 millió forint, míg a nem szigetelt házak átlagára csupán 16,5 millió forint annak ellenére, hogy a hirdetett korszerűtlen ingatlanok mérete átlagosan kétszer nagyobb, mint a korszerű, szigetelt ingatlanok alapterülete.