Az évszázados családi hagyományokat ápoló Magyar Batthyány Alapítvány 2019-ben hozta létre a gróf Batthyány Lajosról és az özvegyéről, gróf Zichy Antóniáról elnevezett két díjat. Az elismeréseket olyan magyar állampolgárságú vagy határainkon túl élő, de magyar nemzetiségű személyiségek kaphatják, akik a nemzetért, a közösségért, a családért, a magyar földért és a hitért példamutató tevékenységet végeznek. A 2020-ban először átadott gróf Zichy Antónia-díjat dr. Nagy Natália, az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar filológiai tanszékének docense kapta, aki az elismerés kapcsán tavaly elmondta, mindenkinek ott kell boldognak lennie, ahova született. Ez határon túli magyarként különös jelentőséggel bír. Az idei díjátadó fővédnöke a gróf Batthyány Lajos-díj tavalyi díjazottja, Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke.

Második alkalommal fogjuk átadni a díjakat, ami azt jelenti, hogy sikerült hagyományt teremtenünk – hangsúlyozta Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke. – Külön megtiszteltetés számunkra, hogy elvállalta az idei díjazás fővédnökségét főtiszteletű Balog Zoltán püspök úr, a 2020-as gróf Batthyány Lajos-díj díjazottja. Október 6-án a nemzeti gyásznapon, a Batthyány-örökmécsesnél átadni ezt a díjat egészen megrendítő élmény volt, idén is erre készülünk, október 12-én pedig szintén ünnepélyes keretek között a Batthyány Lajos Alapítvánnyal karöltve rendezzük meg gálaműsorunkat a díjazottak tiszteletére. Úgy gondolom, az elmúlt bő egy esztendő mindannyiunk számára komoly kihívásokkal járt, nehéz időszakon vagyunk túl – ám épp ez teremtette meg annak lehetőségét, hogy mindennapi hősök szülessenek közöttünk, akik bizonyították rátermettségüket, hazaszeretetüket, emberségüket és önzetlenségüket.Az Alapítvány a múlt évhez hasonlóan a díjazottak kiválasztásához független szakmai bírálóbizottságot állított fel, melynek tagjai – Balog Zoltán fővédnökletével – Prof. Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet igazgatója; Dr. Fehér Éva, a Terrorelhárítási Központ orvosigazgatója; Prof. Dr. Hermann Róbert, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese; Prof. Monok István, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatója; Dr. Pallós Nikoletta, a Batthyány Lajos Alapítvány főigazgatója; Tordai Teri, Kossuth és Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész; illetve Dr. J. Újváry Zsuzsanna Batthyány-kutató történész, nyugalmazott egyetemi docens asszony.

A jelöltekre bárki tehet javaslatokat az alapítványnak július 15-ig a dij@batthyany.hu címen, férfi és női kategóriában egyaránt. A díjakat október 6-án adják át a Batthyány-örökmécsesnél.