Elkészült a Családvédelmi Akcióterv 2. javaslataival Novák Katalin - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Elkészült a Családvédelmi Akcióterv 2. javaslataival Novák Katalin

Szöveg: InfoRádió, fotó: Förster Tamás
2020. szept. 25. 12:54
Támogatások, kedvezmények

A családokért felelős tárca nélküli miniszter az InfoRádiónak elmondta, hogy a Családvédelmi Akcióterv 2-vel kapcsolatos elképzelései megvannak, nemcsak nagy vonalakban, hanem részleteikben is, és néhány egyeztetést követően a kormány döntésén fognak állni.

Novák Katalin hozzátette: reményei szerint erre néhány héten belül sor kerülhet, és akkor részleteiben is megismerhetők lesznek, hogy milyen új lehetőségekre számíthatnak az otthonteremtők. A családokért felelős tárca nélküli miniszter az InfoRádiónak elmondta, hogy az eddigi programok mellett újabbra is lehet számítani.

Novák Katalin az Orbán Viktor miniszterelnök által a napokban bejelentett, még a korábbiakat is túlszárnyaló új otthonteremtési csomaggal kapcsolatban megjegyezte, a program bővítésének alapvetően két aspektusa van. Mint fogalmazott, egyrészt, míg a koronavírus-járványt megelőzően a hazai építőipar dinamikusan erősödő tendenciát mutatott, azt követően stagnálás, sőt, visszaesés tapasztalható, ami egyfelől nem jó a munkahelyteremtés szempontjából, illetve a munkahelyek elvesztése miatt, és a gazdaság élénkítéséhez sem járul hozzá így a terület, mindamellett, hogy nem épülnek új otthonok sem – magyarázta a „kínálati oldal” problematikáját Novák Katalin. Hozzátette: eközben a „keresleti oldalon”, azok a családok, akik otthonteremtésben gondolkodnak, talán szintúgy nem mernek belevágni a mostani bizonytalan helyzetben.

Azonban – folytatta a miniszter –, ha segítséget kapnak abban, hogy az otthonteremtés biztosabbá válhasson, akkor talán bátrabban vághatnak ebbe bele, miután a kormány célja továbbra is az, hogy mindenki saját tulajdonú otthonban várhassa és nevelhesse a gyermekeit.

– Magyarországon az emberek elsöprő többsége akkor érzi magát biztonságban, ha saját tulajdonú otthon van a feje fölött. Sőt, akkor, ha bizonyos arról, hogy a tulajdonát továbbadhatja majd a gyermekének – tette hozzá. Ezért a kormány szeretné megadni azt a lehetőséget, hogy ne bérlakásba kényszerüljenek az emberek, és ne a lakásbérlet költségeit fizessék évtizedeken keresztül, ehelyett inkább fizessék egy otthonteremtési kölcsönnek törlesztőrészleteit, aminek a végén mégiscsak egy saját tulajdonuk lesz – fogalmazott Novák Katalin.