Mi a diszlexia?

A diszlexia nem betegség, hanem állapot, annak jelzése, hogy az agy másképp működik. Ennek ellenére a legtöbb diszlexiás sikeresen teljesíthet az iskolában, ha személyre szabott fejlesztésben részesül, és megkapja a számára szükséges segítséget és érzelmi támogatást.

Egy óvodás nem lehet diszlexiás, mert még nem kell tudnia olvasni. Nagyjából 8 éves korra érnek meg azok a részképességek, amik az olvasáshoz szükségesek, ekkortól beszélhetünk diszlexiáról – mondta Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológus.

Hozzátette, hogy ilyenkor viszont fontos minél előbb azonosítani azokat a részkepésségbeli eltéréseket, amik a későbbiekben problémát jelenthetnek.

Gyarmathy Éva kiemelte, hogy a diszlexia a gyerekeknek körülbelül tizenöt százalékát érinti. Hozzátette, ennél is többen vannak azok a gyerekek, akik olvasási nehézségekkel küzdenek.

A beszéd is mozgás

Már a mozgásfejlődésnél is lehetnek jelek, amik arra utalnak, hogy bizonyos részképességek rendellenesen fejlődnek – közölte Turcsik Katalin, a Magyar Pedagógiai Társaság Diszlexiás Gyerekek Fejlesztéséért Szakosztály elnöke.

A mozgásformák egymásra épülésének szerepe kiemelkedő. A kúszás-mászás folyamatának köszönhetően finomodik például a két agyfélteke közötti kapcsolat, amely az iskolai tanulás folyamán döntő jelentőségű.

A beszéd is mozgás, hiszen az egyes hangok a szájkörüli izmok, valamint a beszédszervek, például a nyelv mozgatásának köszönhetően jönnek létre. Erre épül a későbbiekben az olvasás-írás megtanulása.

Gyarmathy Éva szerint a gyerekek harminc százalékánál nem alakulnak ki tisztán a beszédhangok. – Hogyha nincs beszédhang, nem lehet írott betűre fordítani a gondolatokat – hangsúlyozta.

Hozzátette, a diszlexiában szenvedő gyerek állandóan keverni fogja azokat a szavakat, amiket nem tudott tisztán kimondani.

Az olvasáshoz fontos az idegrendszeri háttér

– Addig nem szabad olvasást tanítani, amíg nincs meg a hozzá szükséges idegrendszeri háttér – mondja a klinikai és neveléslélektani szakpszichológus. Hozzátette, ez azért fontos, mert legtöbb esetben a diszlexia kialakulásának az oka az, hogy túl korán akarják a gyereket megtanítani olvasni.

Az olvasás tanulása egy hatalmas idegrendszeri átalakítás, így ha az idegrendszer éretlen, károkat okozhat. Épp ezért nem szabad ideje korán erőltetni az írás-olvasást bármennyire is csábítónak tűnik.

(fotó: Shutterstock)