Idén is átadta a Média a Családért-díjat a Média a Családért Alapítvány. A testület 2007 óta évente jutalmazza azokat az írott sajtóban, televízióban, rádióban vagy az interneten megjelent családbarát cikkeket, műsorokat, amelyekben a párkapcsolati elköteleződés, a házasságok megóvása, a válás megelőzése, a gyermekvállalás, az örökbefogadás, a generációk sikeres együttélése, a gyermeknevelés, a családok épségének társadalmi szerepéről van szó. A zsűri havonta választ ki egy-egy jelöltet, közülük kerül ki a győztes. A december hónap jelölte szerkesztőségünk munkatársa, Békési Erika volt „Nagyi, otthon vagy?” című cikkéért, ezúton is gratulálunk neki.

A család nem egy leáldozóban lévő modell

Az ünnepi eseményen – amelyhez a helyszínt a Magyar Állami Operaház biztosította a kőbányai Eiffel Műhelyházban – részt vett a miniszterelnök felesége is. Lévai Anikó köszöntőjében arról beszélt: olyan világban élünk, ahol nem szeretjük a komplikált dolgokat, nem szeretjük azokat a feladatokat, amelyekért meg kell küzdeni. Vannak azonban olyan újságírók, akik úgy gondolják, a család nem leáldozóban lévő modell. Mint mondta, a gyermek nemcsak a szülőké, hanem azé az országé, amelyben élünk. Beszélt arról is: a média a legelterjedtebb közvéleményformáló eszköz. A díjra jelölt újságírók pedig egyszerre szóltak az emberek eszéhez és szívéhez.

Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár azt hangsúlyozta: a kormány elkötelezett abban, hogy a következő évek is a családokról szóljanak. A média legfontosabb szerepe az, hogy értéket közvetítsen, sőt, értéket hozzon létre ezen a területen is.

A világ legfontosabb tananyaga

Aczél Petra, a kuratórium elnöke szerint a családban szerezzük meg a legfontosabb ismereteket. Ám az emberi kapcsolatokról az iskolában keveset lehet tanulni, pedig ez a világ legfontosabb tananyaga.

Rengeteg funkciót ellát, egyszerre óvoda, iskola, egyetem, párkereső- és mentálhigiénés központ, gyászközösség. A család az egyetlen olyan emberi formáció, amely a szeretet minden minőségének helyt ad.


Díjazottak

A szakmai díjat Zirig Árpád, a Magyar Konyha Online felelős szerkesztője „Csak az reszel neked almát, aki igazán szeret” című cikke nyerte.

A közönségdíjat Zubor Rozália Famiily.hu-n megjelent írása, a „Fel is kell őket ám nevelni!” kapta.

A Külhoni Média a családért díjat B. Vida Júlia, a Ma7 újságírója vehette át „Hanna és Kincső az első pillanattól a családunkhoz tartozik” című cikkéért.

A közönségdíjat Péter Beáta: Naponta megélni a népi kultúrát című, a liget.ro-n megjelent írása érdemelte ki.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának különdíját Benkő Andrea kapta a Családok, történetek című magazin örökbefogadásról megjelent anyagáért.

Képgaléria