Az államtitkár a Normafa-Margitsziget Gyalogló Klub szépkorú tagjait köszöntötte, majd elmondta: a társadalomnak gondoskodnia kell azokról, akik a jól megérdemelt pihenőéveiket töltik.

Kiemelte: a 2010-es családbarát fordulat gondoskodáspolitikai fordulatot is jelentett. "Családpolitikai elképzelésünk az egész életutat kívánja lefedni, célunk, hogy a gyermeket tervezők és vállalók támogatása mellett idősebb honfitársainkat is segítsük" - mondta Hornung Ágnes.

Ismertette: több civil szervezetet és önkormányzatot támogattak az idősek érdekében végzett munkájukért; ennek révén olyan helyi programokat valósíthattak meg, amelyekkel segítették és ösztönözték az idősek szellemi és fizikai jóllétét.

Az államtitkár beszélt az időskori demenciáról, amely komoly terhet ró a családokra. Elmondta, a KIM nagy hangsúlyt helyez a betegség megismertetésére, a megelőzés lehetséges módjainak bemutatására.

Megemlékezett a 2021-ben elhunyt Monspart Saroltáról, a nemzet sportolójáról, az Idősek Tanácsa tagjáról, aki számos alkalommal felhívta a figyelmet a mozgás és az egészséges táplálkozás fontosságára.

Közölte: a Monspart Sarolta által kezdeményezett gyaloglóklub-hálózat ma már 200 klubbal működik, 1700-an gyalogolnak rendszeresen közösségben. Hozzátette: a minisztérium Monspart Sarolta emlékére díjat is alapított, támogatják az alapító célját, hogy minél több gyaloglóklub alakuljon az országban az aktív és egészséges időskorért.