Kedvenc filmjeink újra műsoron

A felejthetetlen klasszikus, A kőszívű ember fiai a Duna Televízió műsorán szerepel ma este. A Jókai Mór regényéből készült romantikus történelmi kalandfilm a Baradlay család történetén keresztül jeleníti meg az 1848–49-es szabadságharc eseményeit, Várkonyi Zoltán rendezésben, az 1960-as évek legnépszerűbb színészeinek alakításaival, látványos akciójelenetekkel.

Az M5 csatorna Palásthy György filmjével készül az ünnepre. A szalmabábuk lázadása Pest-Budán játszódik a szabadságharc leverése után, Páskándi Géza regénye alapján, Haumann Péterrel a főszerepben.  

A Filmio ünnepi kínálatában több, az 1848–49-es forradalomnak emléket állító alkotás is szerepel, Lugossy László filmje, a Szirmok, virágok, koszorúk a szabadságharc leverése, a világosi fegyverletétel után játszódik. A Petőfi 73 Kardos Ferenc filmje, amelyben 600 középiskolás diák a hetvenes évek perspektívájából éli újra az 1848-49-es eseményeket. A hosszú hajú, farmernadrágos fiatalok újra játsszák az egykori forradalmárok küzdelmeit a költő születésének 150. évfordulója apropóján. Sára Sándor 80 huszár című rendhagyó kosztümös kalandfilmje pedig a Lenkei század történetének állít emléket, a mozi szintén elérhető a Filmión.  

A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum 23 filmből álló repertoárral csatlakozott nemcsak az ünnephez, hanem a Petőfi 200 emlékév kulturális kínálatához is. A listán ismert, népszerű alkotások és keveset játszott kuriózumok is szerepelnek – játékfilmek, rövidfilmek, animációk minden korosztálynak.

Szabadságharc és szerelem a színpadon

A február 17-i ősbemutató óta szerepel a veszprémi Petőfi Színház műsorán a PETŐFiFJÚ című musical, amelyet a Nádasdy Kálmán-díjas Szomor György állított színpadra. A darab az életbe és a szabadságba szerelmes költő életét dolgozza fel, Petőfi Sándor megzenésített versein keresztül. A darab március hónapban még több alkalommal látható.

A Madách Színház ma két alkalommal is műsorára tűzi nagysikerű, A tizenötödik című produkcióját. A III. Madách Musical Pályázat győztes műve a szerelemről, a szenvedélyről, a hazaszeretetről és az igazságról szól, Szirtes Tamás rendezésében. A műben részletek hangzanak el Petőfi Sándor, Kazinczy Ferenc, Csokonai Vitéz Mihály és Tompa Mihály költeményeiből.

Három könyv az 1848/49-es forradalomról gyerekeknek

A 48 másképp – Ifjúsági novellák a múltból című kötet 14 fiatal szerzője egy alternatív, „mi lett volna ha” március 15-ét mutat be. A történelmi eseményeket néhol drámai, néhol humoros hangvételű, 21. századi perspektívából ábrázolják: Mechanikus Petőfi és szónokló Szendrey Júlia, borotválkozó Kossuth és forradalmár Rózsa Sándor. Senki sem az, akinek látszik.

A Félbevágott március Kollár Árpád kötete, Grela Alexandra illusztrációival, amellyel a 6-9 éveseknek mesélhetjük újra március tizenötödikét.

A Magyar mesék lázadó lányoknak című kötetben mások mellett Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Kiss Judit Ágnes írásai kaptak helyet. A könyvben Bányai Júlia és 24 hozzá hasonlóan rendkívüli nő története olvasható. Az erdélyi Bányai Júlia 1849-ben, férje halála után a férfi egyenruhájában jelentkezett a hadseregbe. A kivételes szépségű műlovarnőt a szabadságharcban mutatott bátorságának és hírszerzői tevékenységének köszönhetően századosi rangra emelték, a szabadságharc leverése után Bem Józseftől kapitányi tisztséget is kapott.