A díjjal a hétköznapokban láthatatlan hősök munkájára irányítják a figyelmet. Azokra az emberekre, akik szakmájukon keresztül rendkívül sokat tesznek a gyerekekért, a családokért. Őket azért mutatják meg évről évre a nagyvilágnak, mert amit ők tesznek, amivel ők foglalkoznak, az szorosan összefonódik a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom tevékenységével és alapértékeivel.

Mint minden évben, idén is két-két díj talált gazdára, egy arra érdemes személyt és egy együtt dolgozó, együtt alkotó házaspárt díjaztak, valamint van egy-egy közönségdíjas nyertes is. A házaspároknak járó díj azt értékeli, hogy ketten egy célt megvalósítva dolgoznak. Így volt már jelöltjeik között asztalos-bútorfestő, vendéglős és tréningeket szervező házaspár is.

A Kopp-Skrabski-díjat 2020-ban Tóth „Zsé” Ferenc gyógypedagógiai asszisztens, a Tündérkör Alapítvány elnöke, valamint Muzslai Etelka és Gábor, a 2=1 Családsegítő és Házasmisszió Alapítvány magyarországi és európai vezetői kapták.

„Mindig nagyon nehéz dolga van a zsűrinek, mert a Kopp-Skrabski-díj egy jóember-verseny. Mindegyik jelölt mögött hatalmas teljesítmény áll, és nem jobb egyik a másiknál, összehasonlíthatatlanok. Nagyon fontos érdeme a díjnak, hogy bizalomra épül. Honnan tudjuk, hogy tényleg jóemberek-e a jelöltek? Érdemesek-e a szüleimről elnevezett díjra? A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomban egy bizalomra épülő társadalmat szeretnénk építeni, ahol mindenki büszkén mutatja fel a csodálatos embereket és biztos lehet benne, hogy jelöltségüket mind megérdemelten kapták. Mi nem félünk, hanem bátran vállaljuk, hogy minden jelölt fantasztikus és tiszteletreméltó! Nagy megtiszteltetés ilyen emberóriások közösségében lenni!” – mondta az online átadón Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke.

Dr. Engler Ágnes, a Debreceni Egyetem tanszékvezető egyetemi docense, egyben a zsűri elnöke elmondta, a nyáron kiírt pályázatra számos jelölés érkezett. A jelöltek foglalkozása és önkéntes tevékenysége rendkívül szerteágazó, és jól megfigyelhető, hogy nem minden esetben kötődik az önkéntesség az eredeti foglalkozáshoz. Közös vonás mindenkinél, hogy miközben a közért dolgoznak, magánéletükben, családjukban is helytállnak, így válnak igazán hiteles emberré. „A jelöltajánlás során a várakozással ellentétben a járványhelyzet nem került előtérbe. Ez azt mutatja, hogy a jelöltek valóban hosszú ideje, hagyományos körülmények között is lelkiismeretesen segítik környezetüket. Ugyanakkor a járványhelyzetben tapasztaljuk az önkéntesség rendkívüli felerősödését, amely várhatóan hosszú távon is működni fog, gyarapítva ezzel a Kopp-Skrabski-díj jelöltjeinek számát is”.

Az online átadó házigazdája F. Kovács Andrea televíziós műsorvezető volt.

A díjazottak:

Tóth „Zsé” Ferenc, a Tündérkör Alapítvány vezetője, gyógypedagógiai asszisztens

A Tündérkör Alapítvány gyermek- és családsegítő szervezet, amely a debreceni és a város környéki rászoruló gyermekeket segíti. Az alapítvány karácsonyi gyűjtéseket, jótékonysági futásokat, édességgyűjtő flashmob-okat szervez és élelmiszer-ügyeletet tart fenn, ezzel az egyik leginnovatívabb nonprofit szervezet hazánkban. Ferenc súlyos rövidlátóként maga is árvaként nőtt fel. A speciális iskolában gyógypedagógiai asszisztensként dolgozó szakembernek régi álma teljesült alapítványa létrejöttével. Munkájában ez az idézet vezérli: "A végsőkig elmegyünk a rászoruló aprótalpúakért."


Muzslai Gábor és Etelka misszióvezetők

A 2=1 Családsegítő és Házasmisszió Alapítvány hazai vezetőiként házaspároknak tartanak tanácsadást a házasság és a szülő-gyermek kapcsolat megújításáért. Fiataloknak a felelős szexualitásról tartanak előadásokat, felkészítve őket a felelős párkapcsolatra, majd a házasságra. A kurzusok mellett számtalan kurzusvezetőt is kiképeztek már. Előadásaik, könyveik nemcsak itthon, de a határon túl is ismertek. Bibliai alapokon álló tanításuk, segítő tevékenységük aktuális és gyakorlatias a ma embere számára. A 11 gyermekes házaspár munkásságát az EMMI Pro Familiis kitüntetéssel ismerte el.


Az idei összesen 18 jelölt közül közönségdíjasokat is választottak. A szavazás egy hónapon át az interneten zajlott.

Közönségdíjasok:

B. Habarics Kitty író, költő, grafikus

Az alkotó az anyaság ezer csodálatos arcát, a gyereklét gyönyörűségét mutatja be könyveiben és rajzain keresztül. Témái között szerepel a koraszülés, császármetszés traumája, annak feldolgozása, nem várt gyermekek érkezése és elfogadása, az autizmussal/Down-szindrómával élő gyermekek nevelése, elfogadása, bántalmazott anyák jogaiért való kiállás. Mottója: Olvasó gyermekből gondolkodó felnőtt válik.


Prof. dr. Pintér Sándor gyermekgyógyász, neonatológus és felesége, dr. Lehotzky Helga gyermekgyógyász, gyermek-nőgyógyász

Sándor 26 éve szolgálja a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálatot, amely eddig közel 25.000 koraszülött életének mentésében vett részt. Az ő nevéhez is köthető hazánkban az első transzport inkubátorok használata. Nemcsak a tudományos életben alkotott kiemelkedőt, hanem emberségével támaszt nyújtott a csemetéjükért aggódó szülőknek. Felesége, Helga a gyógyítás mellett számos aggódó szülőnek és beteg gyermeknek, fiatalnak nyújt szakmai és emberi segítséget.

**************************************************

Jelöltjek voltak: https://www.haromkiralyfi.hu/kopp-skrabski-dij-2020

A díj bruttó 500.000 forint, a közönségdíjasok pedig egy 300.000 forintos jutalomban részesülnek. A Kopp-Skrabski-díj zsűrijének tagjai: Engler Ágnes, a Debreceni Egyetem Neveléstudományi Tanszékének vezetője, a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány alelnöke; Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének klinikai igazgatóhelyettese; Réthelyi János, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának igazgatója; Skrabski Fruzsina, Kopp Mária és Skrabski Árpád lánya, a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány elnöke; Skrabski Luca, Kopp Mária és Skrabski Árpád lánya, bíró; Vigh József, a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány ügyvezetője

A díj Kopp Mária orvos, pszichológus és férje, Skrabski Árpád mérnök, szociológus nevét viseli. A házaspárként együtt kutató és alkotó szakemberek számos társadalomlélektani, magatartásszociológiai munkát jelentettek meg. Több országos reprezentatív felmérést végeztek a magyar egészségi állapot és életminőség pszichoszociális háttértényezőinek feltárása céljából. Kopp Mária 2009-ben megalapította a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalmat.