A nemzetközi konferencia második napján a miniszteri panelbeszélgetésen, amelyet Hornung Ágnes, családokért felelős államtitkár moderált, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter mellett Darija Kisic Tepavcevic szerb családügyi miniszter, Aida Galimovna Balayeva kazah kulturális és tájékoztatási miniszter, Mahinur Özdemir Göktas török család- és szociálisügyi miniszter, Mariam bint Ali bin Nasser Al Misnad katari társadalmi fejlődésért és családügyért felelős miniszter, Amna bint Ahmed Al Ruhaimi bahreini lakhatási és várostervezési miniszter, Amel Bel Haj Moussa tunéziai nőkért, családért, gyermekekért és idősekért felelős miniszter, Maitha Salem al Shamsi, az Egyesült Arab Emírségek Gazdasági Minisztériumának államtitkára, valamint Erwin Ronquillo, ecuadori államtitkár az Ecuador Gyermekéhezés Nélküli Növekedésért Titkársága képviseletében és Janez Cigler Kralj volt szlovén családügyi miniszter vett részt.  

A beszélgetés a marokkói földrengés áldozatainak emlékére egyperces gyászszünettel kezdődött.

– A családok megerősítésének, a családi értékek védelmének megkerülhetetlen előfeltétele egy olyan támogatási modell és szemlélet, amely kiszámíthatóságot, biztonságot, tervezhetőséget biztosít a gyermeket nevelő családok és a családalapítás előtt állók részére – hangsúlyozta felvezetőjében Hornung Ágnes. Hozzátette, a magyar modell hatékony választ ad az elmúlt években jellemző népességcsökkenési trendre.

Miniszteri panelbeszélgetés

– A hozzáállás rendkívül fontos összetevő a fennálló kihívások leküzdésében – kezdte a négygyermekes és hét unokára büszke Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter. – Komoly a felelősségünk, hiszen a kultúra generációk közötti átörökítése a családban történik. A mai felgyorsult világban emellett versenyképesnek is kell lenni, ezért is hasznos, hogy az oktatás és az innováció is az általam vezetett tárcához tartozik.

A panelbeszélgetés során többen is kiemelték, milyen jelentős szerepe van a családok életében a biztos és stabil otthon megteremtésének, amely szinte minden országban a családtámogatások alapját jelenti.

– Az otthonteremtés mellett, a munka és a család egyensúlyának támogatása és a családoknak járó célzott pénzügyi támogatás is hangsúlyos. Ezek is hozzájárultak, hogy az elmúlt bő tíz évben 1,2-ről 1,52-re nőtt a termékenységi ráta Magyarországon – tette hozzá Csák János.

– Kazahsztánban száznál is több etnikumból és 18 vallásból olvad össze a lakosság – jelentette ki Aida Galimovna Balayeva kazah kulturális és tájékoztatási miniszter. – Büszkék lehetünk, hogy nálunk 3,3-as a termékenységi ráta, az országunkban 30 százalék a fiatalok aránya, valamint arra, hogy 2021-ben elértük az elmúlt évtizedek legmagasabb születésszámát. Az elmúlt tíz évben hárommillióval növekedett a kazah lakosság száma. Komplex intézkedéseket hoztunk a családokért, hogy a továbbiakban is hasonló eredményeket regisztrálhassunk. Nálunk is megjelentek negatív trendek, a válások száma is magas, de dolgozunk rajta, hogy e téren is előrelépjünk. Lehetővé tettük, hogy az apák is otthon maradhassanak a gyermekeikkel. Közel áll szívünkhöz a családügy, mert mindannyian abban nevelkedtünk, ez az, ami kapcsot képez közöttünk.

Darija Kisic Tepavcevic, Mahinur Özdemir Göktas, Hornung Ágnes

– Törökországban bőven vannak előttünk kihívások: 85 milliós az országunk, de a fiatalok száma nem elegendő, és ezzel párhuzamosan növekszik az idősek aránya. Ezekkel a mutatókkal feltétlenül foglalkoznunk kell – osztotta meg az országa előtt álló feladatokat Mahinur Özdemir Göktas török család- és szociálisügyi miniszter. – A családok megerősítése érdekében olyan hosszú távú programot dolgoztunk ki az oktatásban, amely felkészít a házasságra, támogatja a házasságtervezést és a házasságban maradást is.

– A demográfiai változások rengeteg globális kihívást tartogatnak: Európában az elnéptelenedés a jellemzőbb, miközben a világ több pontján a túlnépesedés okoz fejtörést – mutatott rá Darija Kisic Tepavcevic szerb családügyi miniszter. – Fontos felismerni, hogy mi az, amit a családokért tehetünk. Szerbiában az intézkedések jó irányba fordították a demográfiai mutatókat. Közvetlen pénzügyi támogatást kapnak a gyermeket nevelő családok, és segítjük az első lakás megvásárlását is. Az egészségügy, egészen pontosan a lombikprogramok területén is nagyot léptünk előre, így büszkén számolhatok be róla, hogy három évvel ezelőtt sikerült megállítani a csökkenő születésszámot és növekedési pályára álltunk. A 1,5-ről 1,53-re emelkedett a termékenységi ráta. Még mindig csak az út elején járunk, de az irány már jó.

Amel Bel Haj Moussa, Amna bint Ahmed Al Ruhaimi

– Bahrein egy kis „sziget” a demográfia hullámzó tengerén – kezdte Amna bint Ahmed Al Ruhaimi bahreini lakhatási és várostervezési miniszter. – Nálunk évente 4 százalékot növekszik a lakosság száma, Bahreint jelenleg nagyságrendileg 1,5 millióan lakják. A család a királyság jólétének a forrása, éppen ezért kiemelten fontos a családok támogatása. A szociális kohézió és a stabilitás tekintetében is komoly intézkedéseket vezettünk be, ezekben a gyermekek és a nők egyértelmű védelmet élveznek. Bahreinben messze a legfontosabb kérdés a lakhatás. Fontos, hogy jó minőségű, megfizethető lakhatási lehetőséget biztosítsunk a családoknak, ez jelenti a munkánk alapját. A beépíthető területek és az anyagi források keretei végesek, így fontos, hogy teret adjunk a kreativitásnak.

– Tunéziában a csökkenő lakosságszám miatt három különböző támogatási területet azonosítottunk: kiemelten fontos a demográfia tekintetében a gazdasági változásokra való reakció, az állam szociális szerepe és a mentalitás változása – ismertette Amel Bel Haj Moussa tunéziai nőkért, családért, gyermekekért és idősekért felelős miniszter. – A tunéziai modell a nőre és a családra épül, mert az egyensúlyban lévő család építésében a nő jelenti az alapot. Az ingyenes oktatás kiterjesztése elhozta a várt eredményeket: jelenleg 99,8 százalékos az iskolázottsági ráta Tunéziában, a tanulók 60 százaléka nő, és arra is büszkék lehetünk, hogy a diplomások több mint 80 százalék is nő. A folytatásban tovább szeretnénk növelni az oktatás minőségét, mert ez nagyban hozzájárul az egész ország fejlődéséhez. Muszlim állam vagyunk, a válások magas száma ellenére hiszünk a házasság intézményében és a gyermekekben is. Az utóbbi időben azonban egyre jobban hódít egy olyan nézet, miszerint a 4-5 gyereket tervezők közül sokan beérik legfeljebb 2-3 gyerekkel, akiknek jobb életet teremthetnek. Kihirdettünk egy óvodai programot, amelyben az állam 20 ezer gyermeknek biztosítja ingyenes óvodai férőhelyet, szeretnénk, ha ez a szám az iskolázottsági eredményekhez hasonló sikereket mutatna.

Mariam bint Ali bin Nasser Al Misnad, Darija Kisic Tepavcevic

– Katarban nagyon sokan élnek fogyatékossággal, akik nehezített pályán mozognak a családalapítás és a gyereknevelés területén, ezért kiemelten fontosnak tartjuk a róluk gondoskodók felkészítését és képzését – hangsúlyozta Mariam bint Ali bin Nasser Al Misnad katari társadalmi fejlődésért és családügyért felelős miniszter. – Fontosnak tartjuk erre a témára is ráirányítani a szakemberek figyelmét, ezért jelentettük be tavaly, hogy 2028-ban megrendezzük a fogyatékossággal élők világcsúcsát, hogy ezzel is segíthessük az édesapák és az édesanyák helyzetét ezen a területen.

– Az Egyesült Arab Emírségekben képzéseket tartunk arról, mi az anya és mi az apa szerepe a családban – mesélte Maitha Salem al Shamsi, az Egyesült Arab Emírségek Gazdasági Minisztériumának államtitkára. – Az a tapasztalatunk, hogy az első években segíteni kell a fiatalokat, hogy a kezdeti nehézségeken túllépjenek. Lelki és anyagi értelemben is segítségre van szüksége a családoknak. A család minden társadalom alapja, ez minden ország nemzeti kérdése. Ha nem tanítjuk meg, nem készítjük fel a jövő generációját az őket érintő kihívásokra, az komoly problémák forrása lehet. A fiataloknak olyanoknak kell lenniük, akik büszkék a családjukra és továbbörökítik a generációk hagyományait.

Janez Cigler Kralj

– Szlovénia maga a paradicsom az Alpok napos részén – mondta Janez Cigler Kralj volt szlovén családügyi miniszter. – Jóléti ország vagyunk, ahol a felmérések alapján a tinédzserek többsége úgy vallja, hogy az életükben a legnagyobb érték a család, az, hogy legyenek gyermekeik. Fiatal felnőttekként azonban már sokan halogatják a gyermekvállalást. A baloldali kormány sok családokat segítő támogatást megszüntetett, így az utóbbi időben ismét csökkenő pályára állt Szlovéniában a gyermekszületések száma. A gyermekes édesanyák foglalkoztatási aránya azonban 86 százalékos, ami a legmagasabb Európában. Ezzel szorosan összefügg, hogy igyekszünk minél jobban bekapcsolni az édesapákat a családok életébe, olyan szabadnapokat biztosítunk számukra, amelyet csak ők vehetnek igénybe.

Maitha Salem al Shamsi, Erwin Ronquillo

– Ecuadorban ugyan nő a gyermekszületések száma, de vannak egyéb problémáink, amelyek komoly kihívások elé állítanak – jelentette ki Erwin Ronquillo, ecuadori államtitkár az Ecuador Gyermekéhezés Nélküli Növekedésért Titkársága képviseletében. – Az ecuadori gyerekek 12 százaléka mélyszegénységben él, krónikus az alultápláltság, amely a kognitív funkciókat is negatívan befolyásolja. Négyből egy gyermek krónikus alultápláltságban szenved, így a kormány döntésének értelmében a teljes GDP 1 százalékát ennek a megoldására fordítjuk. Vannak biztató eredményeink, de bőven van még előttünk feladat.

A miniszteri panelbeszélgetés összefoglalásaképpen Csák János úgy fogalmazott: a mi feladatunk egy olyan struktúra megteremtése, amelyben minden vágyott gyermek megszülethet. Az élet célja, hogy értelemmel töltsük meg. A jövőnk a saját kezünkben van! – hangsúlyozta.