For the English version follow: Bożena Borys-Szopa : The willingness of people to have children is also dependent on their ability to have a dignified life

Bożena Borys-Szopa beszámolt arról, hogy a demográfiai problémák nagy kihívást jelentenek a kormány számára. Négy éve indították családpolitikai intézkedéseiket, amelyek három fő területre irányulnak: a demográfiai helyzet javítására, a gyermek mélyszegénység leküzdésére és a családok támogatására.

A Család 500 plusz program a zászlóshajójuk, 2016-tól idén július végéig több mint 77 milliárd zlotyt fordítottak családtámogatásra.

– Hallatlan fontos ez a program a demográfiai helyzet javításában, az első eredmények már látszanak is. Míg 2015-ben 1,29 volt a gyermekvállalási index országunkban, addig 2017-ben már 1,45 lett ez a mutató. Ilyet utoljára az 1990-es években láthattunk Lengyelországban – hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette, hogy ugyan a születések száma csökkent az utóbbi két évben, ám emögött a szülőképes korú hölgyek számának csökkenése áll, ami sajnos a következő években tovább fog mérséklődni.

Stabil a gazdasági növekedés, alacsony a munkanélküliség

Bożena Borys-Szopa tájékoztatása szerint a gyermekgondozó infrastruktúrára is rengeteget fordítottak, 185 ezer bölcsődei, óvodai helyet építettek az elmúlt 3 évben. Ám a férőhelyek bővítése mellett azt is fontosnak tartja, hogy a munkavállalók is más szemlélettel forduljanak a kisgyermekes anyákhoz, például rugalmas munkaidőt biztosítva segítsék őket.

– A lengyel munkaerőpiac most nagyon jó kondícióban van, stabil a gazdasági növekedés, alacsony a munkanélküliség. Márpedig a méltó élettől is függ a fiatalok gyermekvállalási kedve – hangsúlyozta a miniszter.

A kormányzati intézkedések között megemlítette még, hogy Lakásplusz programot indítottak, mellyel támogatják a lakásbérletet. Adómódosításokat hajtottak végre, melyek értelmében például 26 éves korig nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a fiataloknak.

– A fiatalokat meg kell győzni arról, hogy Lengyelország fejlődőképes, reméljük, ezt észre is veszik – mondta Bożena Borys-Szopa.