A kérdésben Ratkó Tünde szülésznő kérte dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos segítségét.

A közhiedelem úgy tartja, “csak” a terhesség létrejötte után van szüksége folsavtöbbletre a szervezetnek, mert csak akkor fejlődik a baba.

De mi az igazság?

A folsav, vagy B9-vitamin egy vízoldékony vitamin, melyet ennél fogva a szervezet nem igazán képes hosszabb távon raktározni. Vagyis ahhoz, hogy szervezetünk ellátottsága folyamatos legyen, gondoskodni kell a megfelelő mennyiség beviteléről. Ez jellemzően a kiegyensúlyozott étrenddel megoldható, bár tény, hogy élelmiszereink beltartalma az utóbbi években jelentősen lecsökkent, vagyis a megfelelő mennyiség bejuttatása még így sem biztos.

Egy nő, aki még nem szeretne gyermeket jellemzően a legegyszerűbb fogamzásgátlási módszert választja, ami a tabletta. Amikor pedig elérkezettnek látja az időt, akkor leteszi azt, és belevág párjával a családalapításba.

A modern fogamzásgátlóknak már nincsen szüksége hónapokra ahhoz, hogy kiürüljenek a szervezetből, ami jó, de a folsavra bizony hatással vannak. A fogamzásgátlók ugyanis a folsav hasznosulását is negatívan befolyásolják, vagyis hiába figyelünk arra, hogy meglegyen a napi 300 mikrogramm folsav, annak csupán egy kisebb hányada képes hasznosulni. Eközben majd a terhesség alatt megnő a folsavigény 400-500 mikrogrammra. Hogy a megfelelő folsavszintet képesek legyünk elérni a családalapításhoz, ezért a folsav fokozott bevitelére már a tervezési időszakban is szükség lehet - mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

Fokozott bevitel

A folsavat fokozott mennyiségben élelmiszerekből bevinni igen nehéz, ráadásul ahogyan a folsavból hiány lép fel a szervezetben az évek során, mire a családalapításhoz érünk már más anyagok fokozott bevitelére is szükségünk lesz. Ez az oka annak, hogy a várandós vitaminokat már a családtervezési időszakban is érdemes szedni, és ez az oka annak is, hogy ma már a szakemberek többsége javasolja a várandós vitamin szedését.

A folsavnak több formája van, és sajnos nem mindegyik lehet megfelelő. A második generációs folsav például pajzsmirigy problémák esetében nem képes megfelelően hasznosulni, a harmadik generációs folsav esetében ez a gond már nem áll fenn, azonban ennek vízoldékonysága nem a legjobb, így ez akadályozza jelentősen a felszívódását.

Jelenleg a piacon a legjobban hasznosuló folsav a Quatrofilc néven bejegyzett hatóanyag, amely a B9-vitaminok negyedik generációját képviseli, és kiküszöböli az előzőek összes hátrányát.

Együtt jobb

A folsav elengedhetetlenül szükséges a velőcsőzáródási rendellenességek elkerüléséhez!

A folsav pótlásával elkerülhetőek azok a tünetek, melyek a hiányából adódnak - fáradékonyság, ingerlékenység, levertség, vérszegénység, stb.-, és jelentősen csökkenthető egyes fejlődési rendellenességek előfordulása a várandósság alatt. A szakértő külön is kiemeli, hogy a folsav elengedhetetlenül szükséges a velőcsőzáródási rendellenességek elkerüléséhez! Azonban sok esetben a folsav önmagában nem elég, hiszen például a babára is komoly veszélyt jelentő vérszegénységnél előfordul, hogy a kiváltó ok a B12-vitamin hiánya, nem a folsavé, a tünet és a hatás mégis ugyan az.

A természetben az egyes anyagok segítik mások felszívódását, amire érdemes figyelni akkor is, ha várandós vitamint választunk. Ennek megfelelően összetett, komplex készítményt keressünk. Mindemellett figyeljünk arra is, hogy az anyagok biológiailag aktív, szerves formában - ez praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent – legyenek jelen a készítményben, mivel így a hasznosulásuk akár 80%-kal is jobb!


(kép: shutterstock)