Fontos tudatosítani a társadalom szélesebb rétegei körében, hogy az autizmus nem betegség, hanem egy állapot, és az autisták olyan állampolgárok, akiknek a megfelelő környezet kialakításával rengeteget lehet segíteni abban, hogy ők is hasznos, dolgozó tagjai lehessenek a közösségnek – közölte Farkas Edit, az AURA Autistákat Támogató Közhasznú Egyesület munkatársa az Országos Bírósági Hivatallal (OBH) tartott közös konferencián.

Mint elmondta, az autisták számára ugyan gondot jelent a társas kapcsolatok megfelelő kialakítása, gondolkodásuk, viselkedésmódjuk eltér a megszokottól, és a kommunikáció terén is nehézségekkel küzdenek, mégis képesek hatékony munkát végezni, feltéve, hogy nyugodt körülmények között foglalkoztatják őket.

Farkas Edit hozzátette, azért is fontos, hogy egyesületük végigkíséri a klienseik munkavállalását, mert az autista személyek – mint mondani szokták – olyanok, mint a hópelyhek: ugyanolyannak tűnnek, mégsincs közöttük két egyforma. Ezért is van szükség személyes mentorálásra. Az autistákat ezért munkahelyükön olyan mentorok segítik, akik külön hangsúlyt fektetnek arra, hogy pontosan megfogalmazzák, mi az elvégzendő feladat. A lényeg az egyszerű és pontos kommunikáció, hogy el lehessen kerülni az esetleges félreértéseket. A mentor tehát mintegy tolmácsként közvetít az autista munkavállalók és kollégáik között – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.