Autisták életét segíti egy új applikáció - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Autisták életét segíti egy új applikáció

szöveg: hirado.hu, fotó: Förster Tamás
2021. máj. 27. 14:30
Iskolást nevelünk

Az autisták számára nyújt segítséget a Salgótarjánban bemutatott mobileszközökre kifejlesztett program, mely okostelefonokon, tableteken futó alkalmazás, és előnye, hogy mindig kéznél van, kis helyen elfér, tartalma módosítható, egyéni igényekre, élethelyzetekre szabható és a modern kor technológiai eszköze.

A DATA autizmusban érintett személyek számára kifejlesztett digitális szoftverrendszer. Mindennapi élethelyzetek és tevékenységek minél hatékonyabb szervezésében, önállóbb kivitelezésében nyújthat segítséget napi életviteli készségeknél (fogmosás, öltözködés, ételkészítés), és a mindennapi tevékenységek támogatásában (bevásárlás, fodrász, mozi, hivatali ügyintézés; egészségügyi ellátás igénybevétele, részvétel az intézményes oktatásban). A DATA-t akár óvodások és felnőttek is használhatják.

Nagymértékben egyénre szabható, mert az applikációval nyújtott támogatás az autizmus spektrum zavarral élő személy életkori sajátosságaihoz, kommunikációs és intellektuális képességeihez igazítható, egyéni szükségleteinek megfelelő támogatás nyújt.

„Az applikáció módszertana ugyanaz, amit eddig is használtunk a mindennapokban, tehát vizualitásra épül. Egy háttérben futó webes alkalmazás segítségével tervezzük meg a vizuális tartalmakat” – mondta Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Az autizmus spektrumzavar az agy fejlődésének biológiailag meghatározott zavara, mely több területen, így a szociális és kommunikációs funkciókban, továbbá a rugalmas gondolkodásban és viselkedésben okoz az átlagostól minőségileg eltérő fejlődést.