Novák Katalin hangsúlyozta: a díjazottakban közös, hogy értékek mentén dolgoznak, valamint áldozatos munkájukkal hozzájárultak a családok és a közösségek erősödéséhez.

Ugyanakkor ott állnak az egyes emberek, az egyes családok mellett, és akár a járvány okozta egzisztenciális szorongásukat félretéve képesek arra, hogy adjanak másoknak is - tette hozzá a politikus.

Mint mondta, az elmúlt másfél évben a járvány miatt az is nehéz volt, ami máskor könnyű: "ilyenkor tanuljuk meg értékelni azt, amit amúgy természetesnek tartunk, egyben esélyt kaptunk arra, hogy megtapasztaljuk, mi az, ami igazán értékes".

"Megváltoztak a hétköznapjaink, elmaradtak az ünnepeink", így elmaradt a kitüntetések átadása is azok számára, akiknek "mindannyian hálásak lehetünk" - fűzte hozzá.

Elmondta: vannak a díjazottak között olyanok, akik jó szóval, akik írott szóval, önkéntesen vagy hivatástudattal, van, aki csendben, más hangos kiállással, de mindannyian "a közös értékeinkért dolgoznak". Ugyanakkor - folytatta - tesznek az egyes emberért azzal, hogy lelkészként vagy orvosként ott vannak a koronavírus-fertőzésben haldokló beteg mellett, tanárként képesek az egyes diákra is odafigyelni a távoktatás keretei között, segítik a kapcsolati erőszak áldozatait, vagy segítenek abban, hogy egy család az örökbefogadáson keresztül teljessé válhasson.

Aki egy minisztériumban vagy háttérintézményben nem az aktát, hanem a mögötte álló embert látja, aki a zenéjével gyógyít, aki egy idősotthonban vígaszt nyújt az unokái ölelését nélkülöző idős embernek, aki beteg gyermekeknek szervez tábort, aki egy értelmi fogyatékos igényeit is felismeri a járványhelyzetben és aki ott van egy, a járvány idején egyedül helytálló szülő mellett, s aki a bölcsődében a járvány idején is ölbe veszi a gyerekeket - sorolta Novák Katalin. Elismerés illeti azokat is, akik ott állnak támogató családként a díjazottak mögött - mondta Novák Katalin.