Gróh Ilona

– Abban a pillanatban, amikor beindult a menekülthullám, az volt az első gondolatunk, hogyan tudunk segíteni – meséli Gróh Ilona, a Ringató zenei nevelési program életre hívója. – A Ringató program kisgyermekes családoknak szóló művészeti, nevelési módszer, amelynek a zenei nevelés áll a középpontjában. A kolleganőimmel kezdtünk el beszélgetni, hogy ha ilyen sok bajbajutott család érkezik ide, akkor a zene nemzetközi nyelvén segítsünk, a saját eszközeinkkel, közös játékkal és énekszóval. 

A családbarát tranzitközpont gyereksarkában előbb egy hegedű került elő, majd sorban a további hangszerek, egy gitár, egy furulya és még számtalan kisebb zeneszerszám, Gróh Ilona és kolléganője, Ujvári Klára köré pedig fokozatosan gyűltek a gyerekek. Ezen a délelőttön nem volt óriási a nyüzsgés, de a zaklatott és feszült hétköznapok után minden bent játszó gyereknek jól esett belehallgatni ebbe a különleges zenei világba. A nyelvtől függetlenül elkezdett hatni a muzsika határokon átívelő ereje. 

– Ezek a gyerekek érzik a szüleiken a feszültséget, az aggodalmat, egy ilyen rendkívüli helyzetben a zene megnyugtató, harmonizáló szerepe rendkívül komoly – teszi hozzá Ilona. – Attól kezdve, hogy a dallamok és a közös éneklés vagy dúdolás során összekapcsolódunk, viszik tovább a lelkükben a szeretetet és az elfogadást. Kodály Zoltán szavai jutnak eszembe, aki azt mondja, a zene a lélek olyan régióiba jut be, ahová a szó nem. 

Gróh Ilona 1991-ben Szekszárdon kezdett el gyerekekkel foglalkozni, hogy a módszer kidolgozása után 2006-ban a Ringató nemzetközi útra indulhasson. Az országosan elérhető zenei nevelési program elsősorban az óvodáskor előtti gyermekek érzelemvilágának gazdagítására jött létre. A szakmai munka elismertségét jelzi, hogy 2021-ben Magyar Örökség-díjat kapott. 

– Az énekszó egészen különleges hatással bír, erősíti a közösséghez tartozás élményét – mondja Gróh Ilona. – A békeidőben tartott foglalkozásokon is látszik, lelkileg mennyit jelentenek ezek az alkalmak, a jelenlegi háborús helyzetben pedig még inkább kiemelkedő a módszer szerepe. Ezúttal a megszokottnál idősebb gyerekekkel zenéltünk, a nyelv sem volt közös, de a legfontosabb, a nyitottság megvolt, és az minden akadályt legyőz. 

A BOK Sportcsarnokban kialakított baba-mama szoba és családbarát gyereksarok felállításában többek között a Családbarát Magyarország Központ is komoly szerepet vállalt, önkénteseink pedig hetek óta egymást váltva igyekeznek könnyíteni az ide érkező bajbajutottak mindennapjait. A Ringató is ezt a célt szolgálta. A foglalkozás elérte hatását, így a továbbiakban igyekeznek rendszeressé tenni látogatásaikat a szakemberek. 

A humanitárius tranzitpont közben folyamatosan fogadja az Ukrajnából menekülőket. A bőröndökkel, csomagokkal érkezőket térítésmentes szolgáltatásokkal várják, fűtött váróhelyiséggel, tolmácsszolgáltatással, illemhelyekkel, orvosi ellátással, telefontöltési lehetőséggel, interneteléréssel, az elkerített étkezőben pedig frissítővel és meleg itallal igyekeznek minél emberségesebbé tenni a menekülők itt töltött idejét. A baba-mama szoba és a családbarát gyereksarok mellett a kamaszokat számítógépes játékokkal, a kisállatokat pedig friss vízzel és táppal várják. Szállás- és munkalehetőség szervezésében is segítséget nyújtanak, illetve a menedékstátusszal és a tartózkodási engedéllyel kapcsolatos idegenrendészeti ügyintézésekre is van lehetőség, Budapest Főváros Kormányhivatala és Védelmi Bizottsága szintén helyszíni segítséget nyújt az azt igénylőknek. A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárt nyitott a váróban, a továbbutazók számára pedig biztosítják az eljutást a Keleti és Nyugati pályaudvarokra, valamint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.