„A magyar családtámogatások híre eljutott a világ legtávolabbi részébe is” - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

„A magyar családtámogatások híre eljutott a világ legtávolabbi részébe is”

Szöveg: MTI, fotó: M1 aktuális
2020. jan. 24. 10:36
Támogatások, kedvezmények

A magyar családtámogatások híre eljutott a világ legtávolabbi részére is – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

Novák Katalin elmondta, nem az volt a céljuk a következetes családtámogatási rendszer 2010-es kialakításával, hogy felkeltsék a világ érdeklődését, hanem az, hogy könnyebbé tegyék az emberek életét, a családalapítást, gyermekvállalást.

Felidézte, három országba is meghívták az év elején, hogy a kormány intézkedéseiről beszéljen, Németországba, Írországba és az Egyesült Államokba.

Az államtitkár kitért arra: a demográfiai mutatók javulása mögött a gazdaság jó teljesítménye is ott van.

Gazdasági növekedés és családbarát intézkedések

– A kritikusok szerint nem lehet egyszerre gazdasági növekedést elérni és családbarát intézkedéseket bevezetni. Magyarország bizonyította az elmúlt években, hogy ez lehetséges. Évről-évre több támogatást, kedvezményt nyújtunk a családoknak, miközben a magyar gazdaság rekordütemben növekszik, EU átlag feletti növekedést produkál. Látható tehát, hogy lehet olyan utat választani, hogy gazdaságilag is eredményesek legyünk, és emellett demográfiai szempontból se érjen minket veszteség – fogalmazott Novák Katalin.

Hozzátette, 40 éve nem volt olyan magas a házasságkötések száma, miközben a válások száma soha nem volt olyan alacsony, mint tavaly, továbbá folyamatosan emelkedik a gyermekvállalási kedv és csökken az abortuszok mennyisége.

Novák Katalin hangsúlyozta, nincs könnyű helyzetben a magyar családpolitika, hiszen 1981 óta fogyatkozik a népesség, s ebből a helyzetből egyik napról a másikra kilábalni nem egyszerű.