Pusztán az étkezések időpontjának megváltoztatásával csökkenthető az ember testzsír mennyisége - állítja a University of Surrey egyik kutatócsoportja most bemutatott vizsgálatára hivatkozva.

Az időkorlátozott étkezést tíz teljes héten keresztül kellett tartaniuk a résztvevőknek, akik mellett egy kontrollcsoport tagjait is szemmel tartották. Mindkét körnek írnia kellett, hogy mikor és mit fogyasztott el reggelire és ebédre. A különleges fogyókúra azonban abban jelentősen eltért más hasonló próbálkozásoktól, hogy itt mindenki azt és annyit ehetett, amennyit akart, mégis csökkent a rajta lévő zsír mennyisége. Az egyetlen előírás az volt, hogy a szokásosnál 90 perccel későbbre tolják első, és 90 perccel korábbra hozzák második étkezésüket.

A kutatók étkezési tippekkel nem szolgáltak a fogyáshoz, sőt, kifejezetten jelezték, hogy mindenki pontosan úgy étkezhet, ahogy a kedve tartja, csak azt a szigorú előírást kellett betartaniuk, hogy nem akkor ülhetnek asztalhoz, amikor korábban, hanem a meghatározott idősávban. A kutatás előtt és után kérdőívet töltettek ki a résztvevőkkel, és vérvizsgálatot is végeztettek velük.

Az eredmények szerint az átalakított napirendű résztvevők kétszer több testzsírt vesztettek, mint a kontrollcsoport, vagyis a teljesen átlagos, napirendjük szerint időben étkezők. A résztvevők majdnem kétharmada (57 százaléka) számolt be arról, hogy kevesebbet evett, vagy kisebb volt az étvágya, mint korábban. Illetve azt is megfigyelték, hogy a két étkezés közötti nasizás is kikopott a napjukból - írta meg a brit Independent című lap. Az első hallásra meglepő fogyáshoz kifejezetten hozzásegíthetett a reggeli és ebéd közötti rágcsálás eltűnése, ami nem volt az előírások között, pusztán a 90 perces plusz-mínusz napirendváltást kérték a Surrey-i egyetem kutatói a résztvevőktől.

A kísérlet befejezése után a résztvevők 57 százaléka jelezte, hogy biztosan nem tudja majd tartani hosszabb távon az új szokást, mivel az összeegyeztethetetlen a társadalmi- és családi életével. Mindössze 43 százalék vélekedett úgy, hogy rugalmas annyira a beosztása, hogy a jövőben is csúsztatott időben fogyasztja el a nap első, két nagyobb adag ételét.

“Bár kis mintán végeztük el a kutatást, információkat szolgáltatott számunkra arról, hogy az étkezés időpontjának változása hasznos lehet az emberi szervezet működése, a testzsírcsökkentés szempontjából” - mondta Jonathan Johnston, a tanulmány vezető szerkesztője, azt ígérve, hamarosan sokkal több résztvevő bevonásával is végigcsinálják ezt. A szakember szerint bármennyire is nehéz a napirendbe illeszteni az új étkezési időpontokat, a koplalásos, speciális étrendes diétánál működőképesebb lehet, hiszen a résztvevőknek csak az időre kell odafigyelniük, a mennyiségre és az elfogyasztott ételek sorára nem.