A karácsonyi ajándékozás etikettje - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

A karácsonyi ajándékozás etikettje

Szűcs Anikó
2020. dec. 7. 6:00
Életmód

A karácsonyi ajándékozás nem könnyű feladat, hiszen ideális esetben mindannyian szeretnénk a legjobbnak vélt meglepetéssel kedveskedni a szeretteinknek. Ugyanakkor ahhoz, hogy az év legszebb ünnepén valódi örömet szerezzünk a hozzánk legközelebb állóknak, nem árt tisztában lennünk az ajándékozás illemtanával. Csorba Katalin protokoll szaktanácsadóval beszélgettünk.

A karácsonyi ajándék kiválasztásánál mindenekelőtt az legyen irányadó, hogy kinek szeretnénk ajándékkal kedveskedni, és hogy milyen kapcsolatban vagyunk az illetővel. Hiszen az, hogy mennyire ismerjük a megajándékozni kívánt személyt, nagyban megkönnyítheti az ötletelést és a vásárlást is. A harmadik, amit mindenképpen tanácsos végiggondolnunk, hogy vajon minek örülne legjobban a másik. A karácsonyi ajándékozásnak ugyanis éppen az a lényege, hogy örömet szerezzünk a szeretteinknek.

– Érdemes készítenünk egy listát arról, hogy hány személynek szeretnénk ajándékot adni, különösen, ha nagy a család, és a nevek mellé írni, hogy mekkora összeget tudunk egy emberre szánni – magyarázza Csorba Katalin. – Ne feledkezzünk meg azonban az ajándékozás lényegéről. Nem az a fontos, hogy drága dolgot vegyünk, hanem az, hogy az adott meglepetéssel kifejezzük az ajándékozott iránti szeretetünket és figyelmességünket.

– Én azt is jó ötletnek tartom egyébként, főleg népesebb családon belül, ha születik egy megegyezés arról, hogy csak a gyerekeket ajándékozzuk meg. Nyilván ettől a megállapodástól el lehet térni. Azonban abban az esetben tudomásul kell vennünk, hogy amennyiben nem tartjuk ezt a szabályt és mi mégis szeretnénk venni valamit a felnőtt rokonoknak is, akkor viszont nem szabad zokon vennünk, ha viszonzásképpen nem kapunk semmit. Tehát elvárni semmiképpen nem szabad egy ajándékot.

Praktikusat vagy inkább személyeset?

Az ajándékozás sokunk számára komoly fejtörést okozhat, különösen akkor, ha nem a vélt vagy valós praktikusság szempontjait tartjuk szem előtt, hanem személyre szabott meglepetéssel szeretnénk megörvendeztetni a családtagjainkat.

„Az ünnep arról szól, hogy figyelünk egész évben, és „vesszük” a szeretteink jelzéseit, esetleg fel is jegyezzük az elejtett megjegyzéseket, hogy biztosak legyünk abban, mi az, amire az adott családtagunk vágyik.”

– Ez azért is nehéz kérdés, mert amióta nagyon erőteljes lett a fogyasztói szemléletmód, tehát amióta a szakemberek a karácsonyt a fogyasztói társadalom legnagyobb ünnepeként jegyzik reklámpszichológiai szempontból, éppen az a fajta figyelmesség tud sajnos sok esetben elveszni, amiről valóban szólna az ünnep – vélekedik a protokoll szaktanácsadó. – Arról, hogy figyelünk egész évben, és „vesszük” a szeretteink jelzéseit, esetleg fel is jegyezzük az elejtett megjegyzéseket, hogy biztosak legyünk abban, mi az, amire az adott családtagunk vágyik. Lehet, hogy ez egyáltalán nem egy költséges dolog, hanem csak valami olyan apróság, kedvesség, vagy olyan egyedi ajándék, amelyről az illető érzi, hogy ez tényleg neki szól. Nyilván a legszemélyesebb az az ajándék, amit mi magunk készítünk. Mindazonáltal az elmúlt években elterjedt szokássá vált, hogy sokan tárgyi ajándékok helyett inkább élményt ajándékoznak: színház- vagy koncertjeggyel, közös szabadidős program megszervezésével lepik meg a szeretteiket.

– Azt, hogy karácsonykor ki minek örülne, vagy hogy kinek mire van éppen szüksége, számos tényező befolyásolja. Gondolok itt például az anyagi helyzetre is. Hiszen könnyen lehet, hogy egy anyagi nehézségekkel küszködő rokonnak az adott szituációban óriási segítséget jelent egy ún. praktikus ajándék, egy használati tárgy vagy egy tisztálkodási eszköz is, amit a mindennapi élete során tud használni. De ha nem erről van szó, akkor is van, aki adott esetben nagyon örül az efféle meglepetésnek. Ha tudjuk valakiről, hogy odavan a különböző testápolási cikkekért, akkor egy ilyen ajándékkal nem nagyon tudunk mellé lőni nála – jegyzi meg Katalin.

Soha ne szóljuk le az ajándékot!

– Azt gondolom, hogy ma már talán „kikopófélben” vannak azok az alapból teljesen szükségtelen ajándékok, amelyeket vagy az idő szorításában vásárolunk, vagy csak azért, hogy valamit adjunk, és ne menjünk üres kézzel a családi összejövetelre, de egyébként jó eséllyel ott porosodnak majd a (konyha)szekrényben vagy a gardróbban. Persze, gyakran akadnak reménytelen esetek, pl. olyan családtagok, akik meg vannak győződve arról, hogy márpedig a konyharuha, a pizsama, a zokni és a sál mindig hasznos és jól jön, de őket meg így kell elfogadnunk. A legfontosabb, hogy soha ne szóljuk le az ajándékot még akkor sem, ha nem tetszik. Ha esetleg nem azt kapjuk vagy nem olyat kapunk, mint amire számítottunk, akkor sem illik olyan módon kifejezni a nemtetszésünket, amivel megbánthatjuk a másikat. Még ilyenkor is illik köszönetet mondani, de természetesen lelkendezni nem kötelező.

Illik vagy nem illik?

– A fehérnemű kimondottan személyes dolog, és egy intim kapcsolatot feltételez: ha a férj adja a feleségnek vagy fordítva, az teljesen rendben van, de egy nagynéninek melltartót venni nem igazán szerencsés dolog – mondja a szaktanácsadó. – A parfüm is kényes kérdés olyan szempontból, hogy csak akkor ajánlott ajándékozni, ha ismerjük az illető ízlését, és biztosan tudjuk, hogy azt az illatot szereti, mert akkor nagy eséllyel örülni fog neki. A kozmetikumot, annak ellenére, hogy alapvetően a praktikus meglepetésekhez soroljuk, jó ajándékötletnek tartom, de ezt is csak akkor ajánlom, ha tudjuk, hogy aki kapja, az szereti és azt is, hogy az illető bőre nem érzékeny rá. Az alkohol remek jolly joker ajándék tud lenni, de csak akkor, ha elég jól ismerjük azt, akit meg akarunk ajándékozni. Ha tudjuk, hogy az illető fogyaszt alkoholt és van elképzelésünk arról is, hogy milyen típusú italokat kedvel. Ha kávéválogatással szeretnénk meglepni valakit, a tájékozatlanság hiánya ott is buktató lehet, ha kiderül, hogy az illető egyáltalán nem kávézik. Ezért is fontos, hogy az ajándékozás előtt tájékozódjunk, mert enélkül kényelmetlen helyzetbe hozhatjuk a megajándékozottat.

– Annak a családtagnak, akiről tudjuk, hogy kínosan ügyel a súlyára, nem illik desszertet adni, hiszen az illető nem fog örülni az édességnek, ellenben azt fogja érezni, hogy nem tiszteljük az ő elképzeléseit és a világhoz való hozzáállását – folytatja Katalin. – Ugyanígy, egy súlyproblémákkal küszködő rokonnak ne adjunk diétás könyvet karácsonyra, és ne szenteste próbáljuk őt meggyőzni arról, hogy mostantól másképp kellene élnie. Vagy, aki dohányzik, azt ne a szeretet ünnepén akarjuk egy dohányzásról leszoktató programra szóló ajándékkártyával megörvendeztetni, mert az egészséges életmódra nevelésnek nem akkor és ott van a helye és az ideje.

Pénzt ajándékba?

Sokan úgy vélik, karácsonykor pénzt adni nem csak illetlenség, de fantáziátlanságra is vall. Az ellenzők szerint az olyan, mintha lusták lennénk utánajárni az ajándéknak, ráadásul személytelen is.

– Itt is vannak kivételek – jegyzi meg a szakember. – Például, ha van olyan családtagunk, aki elszántan gyűjt valamilyen nagyobb értékű dologra és a leghőbb vágya, hogy minél előbb összeszedje rá a pénzt, akkor azt gondolom, ha mi ebbe be tudunk segíteni neki, akkor semmi probléma nincs azzal, ha pénzt ajándékozunk neki. Nyilván, ha így döntünk, mert azt látjuk, hogy ennek örülne a legjobban, akkor is tehetünk a „boríték” mellé valamilyen személyes kis apróságot, amitől igazán az övének érzi az ajándékot. Más esetben, ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy a szerettünk minek is örülne igazán, és ha mindenképpen azt szeretnénk, hogy az ajándékra szánt összeget úgy költse el, ahogy szeretné, de mégis ódzkodunk attól, hogy pénzt adjunk karácsonyra, akkor lepjük meg az illetőt egy ajándékutalvánnyal.

Figyeljünk oda a csomagolásra!

– Az ízléses csomagolás ugyanúgy hozzátartozik az ajándékozás rituáléjához, mint az adott meglepetés beszerzése. Természetesen, ha nagyon nem értünk hozzá (vagy ha reménytelenül ügyetlenek vagyunk benne), most már nagyon sok üzletben az eladók a kérésünkre szépen becsomagolják az ajándékot – magyarázza Katalin. – Kifejezetten népszerűek a különböző méretű ajándéktasakok is, és úgy gondolom, hogy azzal sincs semmi gond, ha felhasználunk egy teljesen jó állapotban lévő tasakot a birtokunkban lévőkből. Ezt egyáltalán nem tiltja az etikett. Nyilván a láthatóan többször használt, összegyűrődött, összepiszkolódott, elszakadt vagy bármilyen módon megrongálódott tasakot semmiképpen ne adjuk tovább. Azt is érdemes megnéznünk, hogy a rajta lévő kis ajándékkártyán (ha megvan még), van-e személyre szóló üzenet, ami ugyebár nyilván másnak szól... Azt is mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy reklámszatyorban, nejlonzacskóban nem illik ajándékot átadni. Az efféle „tálalás” egyrészt csökkenti a meglepetés értékét, másrészt méltatlan magához az ünnephez és az ajándékozáshoz is.

Rögtön bontsuk ki!

A szakember hozzáteszi, hogy jóllehet más kultúrákban illik megvárni a vendég távozását a csomagolópapír leszakítása előtt, nálunk ennek pont az ellenkezőjét írja elő az etikett.

„Az illemtan szerint, amikor megkapjuk az ajándékot, rögtön bontsuk ki és nézzük meg, hogy mit rejt a csomag.”

– Az illemtan szerint, amikor megkapjuk az ajándékot, rögtön bontsuk ki és nézzük meg, hogy mit rejt a csomag. Hiszen az ajándékozó számára az, hogy látja, az adott dologgal mekkora örömet szerez nekünk, ugyanúgy az ajándékozás szertartásához tartozik – említ még egy fontos szabályt Katalin. – Illetlenség félretenni az ajándékot: ha nem bontjuk ki és nézzük meg azonnal, azzal megbánthatjuk azt a személyt, akitől kaptuk. Úgy tűnhet, minket egyáltalán nem érdekel az, hogy ő miként fejezte ki a felénk irányuló szeretetét.

További jó tanácsok

– Ruhaneműknél, de egyébként bármi másnál is, és különösen a nagyobb értékű ajándékok esetében érdemes megőriznünk a számlát/blokkot. Ugyanis, ha esetleg úgy alakul, hogy mégsem jó a választott darab, esetleg már kettő van belőle otthon, és az ajándékozott szeretné kicserélni, akkor legyen módja és lehetősége arra, hogy ezt megtegye.

– Fontos részlet, és illemszabályként mindenképpen elmondható, hogy az árcímkét minden esetben vegyük le az ajándékról!

– Ha valaki olyantól kapunk ajándékot, aki számára mi nem készültünk meglepetéssel, ne kezdjünk el mentegetőzni. Egyszerűen mondjuk azt, hogy köszönjük, és később sem szükséges viszonoznunk egy váratlan karácsonyi ajándékot.

(fotó: Shutterstock, privát)