– Valljuk be őszintén: amikor a családunkat és a hivatásunkat próbáljuk összeegyeztetni, akkor zsonglőrködni próbálunk a kettő között, ezért vannak nehezebb pillanatok, sőt, néha vannak nehezebb időszakok is. Ilyenkor jólesik és segíthet egy olyan példát látni magunk előtt, ami erőt és biztatást ad – mondta Dr. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője az M1 műsorában.  

– A podcast-sorozat beszélgetőtársainak olyan édesanyákat kerestünk meg, akik maguk is átmentek már sok mindenen. Lesznek olyanok, akik már nagyobb tapasztalattal rendelkeznek, és olyanok is, akik még igencsak benne vannak a sűrűjében.  De azt gondolom, hogy minden beszélgetésből sokat fogunk tanulni, legalábbis engem ez a cél és remény vezet – fogalmazott a podcast-sorozat megálmodója és házigazdája.

– Azt szeretnénk bemutatni, hogy a vendégeinknek hogyan sikerül – vagy ha már felnőttek a gyerekeik, akkor korábban hogyan sikerült – összeegyeztetni a gyermekekről való gondoskodást azzal, hogy valami nagy, belső elkötelezettséggel beteljesítsék a hivatásukat, ami a társadalomnak is nagyon hasznos – közölte az ügyvezető.

Dr. Szuromi-Kovács Ágnes példaként említette a podcast-sorozat első vendégét, Nagy-Kálózy Esztert.  

– Azt hiszem, mindannyian sokkal szegényebbek lennénk, ha nem futotta volna be azt a pályát, amit befutott. Fantasztikus érzés volt vele beszélgetni, és nagyon szép gondolatokat mondott arról, hogy neki mennyit jelentett az anyaság, hogy ez mennyire természetesen jött az életébe, és Rudolf Péter miként támogatta őt abban, hogy ki tudjon teljesedni – újságolta a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője.

– A beszélgetéssorozat második vendége, Czakó Borbála, volt londoni nagykövet pedig a két gyermekét úgy nevelte, hogy ők nem is tudták, hogy az anyukájuk milyen fontos szerepet tölt be. Nekik ő az édesanyuk volt, akinek másnapra el kellett késztenie a tízórait, és meghallgatta a szívfájdalmukat. Mindezt ő örömmel meg is tette, hiszen neki ez volt a legfontosabb – mesélte Dr. Szuromi-Kovács Ágnes.

– Nagy segítség számomra a műsorvezető-társam, Vágó Piros, akinek nemcsak a hangja gyönyörű, hanem hihetetlen empátiával segít a beszélgetések során olyan mélységeket is feltárni, amire az interjúalanyok talán nem is gondolnak az elején – osztotta meg tapasztalatait az ügyvezető.  

A podcast-sorozat részei a csalad.hu/egyensulyban aloldalon hallgathatók meg, ahol a tervek szerint minden hónap 3. szombatján jelenik meg új beszélgetés.  

A Családbarát Magyarország Központ tevékenységével kapcsolatban az ügyvezető megemlítette azt is, hogy a csalad.hu oldal széleskörű tájékoztatást ad a családtámogatásokról. Ha bárki bármilyen szempontból bizonytalan, a csalad.hu/kalkulator oldalon található Családtámogatási Kalkulátor segítségével – hét egyszerű kérdés megválaszolása után – kiszámolhatja, hogy mi az a támogatási kosár, ami a számára elérhető. Majd minden támogatási formáról nagyon részletes információt kaphat. Ha még ezután is maradnak benne bizonytalanságok, akkor bátran fordulhat a társaság által működtetett Családbarát Ügyfélponthoz, ahol egyrészt e-mailben, másrészt videós online tanácsadással teljesen személyre szabott kérdéseire kaphat választ.