Dr. Kereki Judit

Ahogy Dr. Kereki Judit, a Családbarát Magyarország Központ által működtetett Gyermekút Módszertani Központ szakmai vezetője megfogalmazta, a szervezet elsődleges célja, hogy olyan tudásbázisként működjön, amely a kora gyermekkori intervenció témakörében felhalmozódó tudást, projekteredményeket annak rendszerezésével, validálásával és folyamatos bővítésével, fejlesztésével a korszerű ismeretek szintjén tartja és a szélesebb szakmai körnek a rendelkezésére bocsátja. A háttérben zajló folyamatos fejlesztések által az összegyűjtött tudásanyag egy része most még könnyebben kezelhetővé és még inkább felhasználóbaráttá válik.

– Régi álmunk valósul meg azzal, hogy a Gyermekút projektben kifejlesztett tudásanyagot még kézzelfoghatóbbá tegyük a mindennapok során az ezt használó szakemberek számára – meséli Dr. Kereki Judit, a Gyermekút Módszertani Központ szakmai vezetője. – A kisgyermeknevelők és az óvodapedagógusok munkáját támogató Gyermekfejlődési kérdőív továbbfejlesztése és digitalizálása új távlatokat nyit előttünk. Ez egy olyan mérőeszköz, amelynek segítségével a szakemberek bizonyos kérdések által rendszeresen képet kaphatnak a kisgyermekek fejlődéséről a különböző funkcióterületeken. Az értékelés után a kapott pontszámok alapján kirajzolódik, hogy megfelelően fejlődik-e például a finommozgás vagy a szociális készségek, és emellett megjelenik egy szöveges értékelés is. Ezek világosan megmutatják, hogy megfelelő-e a gyermek fejlődése, egy-egy funkcióterületen magas, illetve átlagos készségszintű-e, vagy érzékelhető valamilyen elakadás, és ebben az esetben mi a teendő, milyen további szakemberek bevonására van szükség. A kifejlesztett online felület egyszerűsíti és gyorsítja az értékelést, és ezzel hozzájárul a folyamat gördülékenyebbé tételéhez.

Hiánypótló segítség

A Családbarát Magyarország Központban 2017-2022 szeptembere között az iskoláskor előtti eltérő, megkésett fejlődésű kisgyermekekért dolgozó Gyermekút projekt számtalan szakember értékes tudását gyúrta össze. Ezáltal olyan kiemelkedő szakmai tartalom jött létre, amely hiánypótló segítséget jelent az ágazatban tevékenykedő szakembereknek, felsőoktatási hallgatóknak és a szülőknek egyaránt.  

– A Gyermekfejlődési kérdőív online verziójának a bevezetését őszre tervezzük, jelenleg a riportolási funkció fejlesztése zajlik. Az értékelések és az adatok korszerű feldolgozása által országos szinten is előremutató eredményeket érhetünk el, amelyek a szakpolitika számára is jelentősek, hiszen bizonyos döntések meghozatalánál ezek a jelentések komoly szerepet játszhatnak. Azért dolgozunk, hogy minél több szakember használja ezt az egységes mérőeszközt, amely nagy mértékben könnyítené meg a mindennapi munkát – erősíti meg a szakember.

Képzések és vélemények

Az egységes mérőeszköz kifejlesztése mögött a megfelelő kutatási háttér felvonultatása, a kérdőív validálása azért is volt kiemelten fontos, mert a kérdőív így hiteles adatokat biztosít, megbízhatóan, pontosan mér.

– Ha megtörténik ennek az online kérdőívnek az egységes, országos bevezetése, akkor a rendszeres, széleskörű méréseknek köszönhetően átfogó képet kaphatunk a hazai állapotokról – folytatja Dr. Kereki Judit. – Hatalmas előrelépés lenne a szakemberek mindennapjaiban és további lehetőségeket nyitna meg előttünk. Az eszköz használatát folyamatosan oktatjuk. Korábban ezek a képzések hozzájárultak ahhoz is, hogy továbbfejlesszük, javítsuk a kérdőívet. Az elmúlt időszakban több mint ezer szakembert képeztünk ki, és még legalább ennyit szeretnénk a folytatásban is.

– Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a felhasználóktól a kérdőívről a teszt során, kiemelték az egyszerűségét, a könnyen kitölthetőségét, a pontosságát és azt, hogy a kitöltést követően gyorsan megkapják a kiértékelést, amely igen nagy segítséget jelent számukra – jelenti ki a szakember. – Vizuálisan is sokkal kifejezőbb az online formátum, mert plasztikusan szemlélteti a megfelelő ábrán (készségprofil) a kisgyermekeknél megjelenő esetleges lemaradásokat, fejlődési eltéréseket. Látványos és praktikus ez a megoldás – a szakembereknek és a szülőknek egyaránt hasznos, megkönnyíti annak közös megbeszélését, hogy hol tart a gyermek a fejlődésében. 

További, a gyermekek fejlődését segítő tartalmakat olvashatnak a szakemberek és a szülők a gyermekut.hu oldalon.