A magyar nők több mint fele (56%) küszködik az inkontinencia enyhe vagy súlyosabb fokával – derült ki a Szonda-Ipsos felméréséből, amelyben 35 448 nő vett részt.

Az inkontinenciáról

Az inkontinenciának két jellemző fajtája létezik: a stresszinkontinencia, amikor valamilyen fizikai hatás (nevetés, köhögés, futás) váltja ki a vizelet elfolyását, vagy amikor hirtelen lép fel erős vizelési inger, ez az úgynevezett sürgősségi inkontinencia.

Az inkontinencia jelentkezésének két nagyon jellemző korszaka van: az egyik a szülés utáni időszak, amikor a medencefenék és a gát regenerációja még nem tökéletes. A tünetek megjelenésének másik jellemző időszaka pedig a változó kor, de bármikor jelentkezhet vizeletcsepegési probléma életkortól függetlenül is.

A vizeletvisszatartási problémák kialakulásának hátterében a gátizomzat meggyengülése, és ennek következtében a hólyagalap megsüllyedése áll. Ilyenkor a húgycső nem működik megfelelően. A hasűri nyomásfokozódás (pl. köhögés, futás) esetén néhány csepp vizelet akaratlanul eltávozik. Ez általában együtt jár a hüvelyfal süllyedésével. Amennyiben sürgősségi inkontinenciáról van szó, úgy más jellegű problémák, hólyagbeidegzési zavar, gerincbetegség vagy egyéb anyagcsere-betegség állhat a háttérben. Minden esetben szükséges az orvosi kivizsgálás!

A futás okozhat inkontinenciát?

Ezért nagyon fontos, hogy ne szökellve, hanem inkább osonva, finoman lépkedve fussunk!

Hogy mi volt előbb, a gyenge medencefenék izomzat vagy a sport okozta medence táji problémák, sokszor nehéz megállapítani. Futás közben a fokozatos rázkódás és a gravitáció a méhtartó szalagok meglazulását és a méh süllyedését okozhatják. A megsüllyedt méh nyomhatja a hólyagot vagy a végbelet, ami vizelési vagy székelési ingert okoz.

Ezért nagyon fontos, hogy ne szökellve, hanem inkább osonva, finoman lépkedve fussunk! Persze ez nem jelenti azt, hogy nem sprintelhetsz időnként, de foglalkozz az intim területek jelzéseivel. Ha sokáig szeretnél még futni úgy, hogy közben megőrizd altájad rugalmasságát is, akkor a záróizmok edzésére is érdemes időt szakítani.

Intimtornával az egészségért!

Az intimtorna épp olyan fontos a medencealapi izomzatnak, mint a futás a keringésnek. Sokféle intimtorna irányzat létezik, ám mindegyiknek egy a célja: a gát és záróizmok megerősítése. Ezzel a tornával nem csak megelőzni lehet a vizeletvisszatartási problémákat, de a meglévő állapotot is vissza lehet fordítani.

Elég hetente 1-2 alkalommal 15 percet tornázni a megelőzés érdekében, mert a lazább záróizmokat pár hét alatt vissza lehet erősíteni. Kialakult probléma esetén naponta kell végezni a gyakorlatokat. Az intimtorna nem csak a meggyengült izmok erősítésére, hanem a feszes izomzat tónusosságának, rugalmasságának visszanyerésében is segítenek.

A teljes cikk a Futásról Nőknek oldalon olvasható.