Míg eddig csak a felsőoktatásban tanuló hallgatók érhették el a piaci kölcsönnél jóval kedvezőbb feltételekkel nyújtott diákhiteleket, most új konstrukciókkal rukkol elő a Diákhitel Központ. A szak- és a felnőttképzésben is igényelhető lesz hitel május 31-től, az új lehetőség pedig Magyar Péter vezérigazgató szerint jelentősen hozzájárul majd a munkaerőpiaci mobilitás erősödéséhez.

– A képzési hiteleket a meglévő diákhitelekkel szinte azonos feltételekkel vezetjük be a 18 és 55 év közötti korosztálynak. Mindez azért nagy újdonság, mert rengeteg olyan felnőtt van, aki szívesen jelentkezne különböző átképzésekre vagy továbbképzésekre, de eddig ezt anyagi okokból nem tehette meg. A tanulás kedvéért nem tudtak mondjuk fél évre kilépni a munkahelyükről vagy ideiglenesen másik településre költözni. Egy most megjelent kutatás szerint a magyarok fele átképezné magát, ha ez szükséges a munkája megtartásához vagy ahhoz, hogy más területen helyezkedhessen el. A rendkívül kedvező képzési hitelek segítségével akár millióknak nyílhat ki a világ, ez pedig nagyban hozzájárulhat a pozitív munkaerőpiaci trendek fennmaradásához és a magyar gazdaság eddiginél is gyorsabb növekedéséhez – fogalmazott Magyar Péter.

Két konstrukció lesz a kézési hitelnél is

Mint kifejtette, a képzési hiteleket a három hónapot meghaladó idejű felnőtt- és szakmai képzésekre, illetve részszakmára felkészítő szakmai oktatásra lehet igénybe venni. A már működő diákhitelezéshez hasonlóan itt is két konstrukció lesz elérhető. A szabad felhasználású hitel, amit akár havi 150 ezer forint értékben lehet igényelni, és a kötött felhasználású kölcsön, ami a választott képzés díjának összegét fedezi, legfeljebb félmillió forintig. Az előbbi hitel kamata 1,99 százalék, az utóbbi viszont kamatmentes az állami támogatásnak köszönhetően. A szabad felhasználású hiteleknél bevezetnek egy 8,250 millió forintos limitet is, hogy megakadályozzák a túlzott eladósodást.

– Úgy számolunk, hogy jelenleg 120 ezren lehetnek jogosultak a képzési hitelekre – közölte a vezérigazgató.

Magyar Péter hangsúlyozta: az új képzési hitelekre is érvényes lesz a családtámogatási kedvezmény, vagyis a hitelfelvételt követően született második gyermek után az édesanyák tartozásának felét elengedik, a harmadik gyermek születése után pedig egyáltalán nem kell visszafizetni a kölcsönt. A kedvezménnyel a diákhiteleknél már eddig is sokan éltek, összesen majdnem hatmilliárd forint tartozást engedett el a központ.