Majdnem minden negyedik önköltséges képzésben részesülő diák felveszi a Diákhitel2-t, egy év alatt 34%-kal nőtt az igénylők aránya. A legnagyobb arányban a gazdasági- és pénzügyi szakos hallgatók élnek a lehetőséggel.

A legdrágább képzésekre is elég

A képzési díjakra igényelhető hallgatói hitel felvételéhez továbbra sem szükséges hitelbírálat, illetve biztosíték, és a diákhitelek bármikor ingyenesen előtörleszthetők. A felvehető Diákhitel2 összege nincs maximálva, annak mértéke a felsőoktatási képzési díjhoz igazodik, tehát még a legdrágább, szemeszterenként akár 1 millió forint feletti képzések is finanszírozhatóak a jelenleg kamatmentes hitel segítségével.

Egyre többen elektronikusan igénylik

Egyre több diák él az elektronikus szerződéskötés lehetőségével. Az augusztus 1-től ismét elérhető szolgáltatásnak köszönhetően a hallgatók egyszerűbben és gyorsabban igényelhetik a diákhiteleiket. Elkerülhető a személyes megjelenés és a papíralapú ügyintézés, ha a felsőoktatási intézmények tanulmányi rendszeréből indítják a hallgatók az igénylést, és az ügyfélkapun keresztül történik az azonosítás.

Mivel az elektronikus ügyintézésnél a hallgató személyes adatai automatikusan betöltődnek a tanulmányi rendszerből, a diákoknak már csak a hitelfelvétellel összefüggő adatokat (pl. igényelt hitelösszeg, folyósítási gyakoriság) kell megadniuk.

Nyomtatva is elküldhető az igénylés

A hallgatóknak lehetőségük van arra is, hogy a Diákhitel internetes hitelügyintézési felületén, a Diákhitel Direkten kezdeményezzék az igénylést, és az adatlapot a felsőoktatási intézmény erre hivatott egységén, vagy a postahivatalokban és a kijelölt bankfiókokban adják le.

Azon diákok, akik szeptember 16-ig igénylik a hallgatói hiteleket, már október 15-én hozzájuthatnak a megigényelt összeghez, mely a Diákhitel1 esetében a hallgató bankszámlájára, a Diákhitel2 esetében közvetlenül a felsőoktatási intézményhez érkezik.

(fotó: Shutterstock)