A NOE elnöke, Kardosné Gyurkó Katalin és az ELFAC első embere, Regina Maroncelli rövid köszöntőjével indult a szombati délelőtti program a háromnapos keszthelyi konferencián, majd a Benyus család szenzációs zenei produkcióját hallgathatták meg a nézőtéren helyet foglalók. A zenészcsalád az előadás után átvehette a NOE Elnökség Hűség-díját Kardosné Gyurkó Katalintól. További elismerések is jogos tulajdonosukhoz kerültek: Novák Katalin átadta a Pro Familiis-díjat Joó Kingának, a NOE elnökhelyettesének és Ignacio Sociasnak, az IFFD (a Családfejlődésért Nemzetközi Szövetség) kommunikációs és nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatójának. Majd megtartotta előadását, amelyben kiemelte, hogy a nemzet, a kultúra és az emberek közösségének a fenntartása az élet továbbadásának kulcsa.

– A szeretet egy mindig megújuló erőforrás, minél többfelé osztjuk, annál több lesz belőle – mondta köszöntőjében a miniszter. – A cél a szeretet fenntartása, a család a szeretet bölcsője, a szeretet fenntartásának a záloga.

Bő 10 év alatt megtriplázódnak a családtámogatások

Novák Katalin hozzátette, a kormány feladata, hogy segítsék a családokat a fenntarthatóság érdekében. Ehhez egy fenntartható családpolitika kell, aminek három alapvető feltétele van.

– Az első a szándék, ami bő egy évtizede megvan a kormány részéről. A második az anyagi források, amelyek rendelkezésre állnak. És végül, de nem utolsósorban az olyan emberek, akik ezt igazán akarják. A családszervezetek itt kapcsolódnak be a körforgásba. Örömteli, hogy jövőre háromszor annyi forrás jut a családoknak, mint 2010-ben, sikerült megtripláznunk a támogatásokat – hangsúlyozta.

– Ha valaki a gyermeknevelésnek szenteli az életét, az ugyanolyan fontos, mintha a munkaerőpiacon teljesítene, így a lehetőségeket is ennek megfelelően kell kialakítani. Ha a gazdasági növekedés eléri az 5,5%-ot, akkor jövőre visszaadjuk az idén befizetett személyjövedelemadó nagy részét a gyermeket nevelő családoknak, ezzel is támogatva a jövőtervezést – fűzte hozzá Novák Katalin.

Több gyermek – zöldebb jövő

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke előadásában beszámolt kutatásukról, amely során 11 európai országból gyűjtöttek adatokat. Kiemelte, hogy az elemzések alapján a családok kifejezetten fontosnak tartják a környezetvédelmet, a klímavédelmet, amely gyermekeink jövője miatt kiemelt jelentőséggel bír. A válaszadók elkeserítőnek tartották azt az állítást, miszerint a gyermekvállalási kedvet a klímakatasztrófa veszélye negatívan befolyásolja, ezzel a nagycsaládosok az eredmények alapján nem értettek egyet.

– Az adatok azt mutatják – zárta gondolatait az elnökasszony –, hogy a nagycsaládosok kéz a kézben járnak a környezettudatosság terén, a több gyermek zöldebb jövőt jelent!


(Fotó: https://www.facebook.com/csaladesifjusag)