Számos önkéntes felhívást látunk a közösségi médiában, ami nagyszerű dolog, ugyanakkor sajnos szinte lehetetlen kiszűrni, ki az, aki valóban segítő szándékkal hirdeti a szolgáltatásait. Az onkentes.gov.hu oldal nem most jött létre, 2018 óta létezik, de reagál a koronavírus-járvány miatt kialakult problémákra. A csalad.hu az oldal üzemeltetője, az Erzsébet Ifjúsági Alap Nonprofit Közhasznú Kft. ifjúságszakmai programigazgatójával, Lengyelné Nagy Csillával, valamint Barkóczi Barbara ügyvezetővel beszélgetett.

– Az „önkéntes.gov.hu” egy régebb óta működő online platform, ami az önkéntes munkát végző szervezeteket köti össze a tenni vágyó önkéntesekkel – mondja Lengyelné Nagy Csilla, ifjúságszakmai programigazgató. – Igaz, nem ilyen helyzetre és nem ilyen feladatok ellátásának segítésére jött létre, éppen ezért aktualizáltuk és a mostani problémákra faragtuk az oldalt. A jelenlegi helyzetre szabott tevékenységek közül lehet választani (a korábbiakat töröljük). Az új kategóriák az alábbiak: élelmiszer bevásárlás, személyszállítás, kutyasétáltatás, ház körüli sürgős feladat elvégzése, online ügyintézésben segítségnyújtás, orvosi/gyógyszertári ügyintézés, takarítás, gyermekfelügyelet. Az oldal hatalmas terhet vehet le az önkormányzatok és karitatív szervezetek válláról, hiszen az önkéntes tevékenységek adminisztrációját és nyomon követését leegyszerűsíti és automatikussá teszi, ezáltal sokkal több időt hagyva az aktív segítségnyújtásra.

Egyszerű használat, automatikus toborzás

– Az oldal abban is segítséget nyújt, hogy elegendő önkéntest tudjanak a szervezetek mozgósítani, mivel az Önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport által életre hívott https://segitunkegymasnak.hu weboldalon eddig bejelentkezett több ezer önkéntest is erre a felületre irányítják át – veszi át a szót Barkóczi Barbara ügyvezető. – Az oldal használata egyszerű, minimális informatikai tudással kezelhető. A felületre olyan közérdekű önkéntes tevékenységet folytató szervezetek regisztrálhatnak, akik rendelkeznek az erre feljogosító nyilvántartási számmal, így elkerülhetjük a helyzettel való visszaéléseket. Ez alól egyedül az önkormányzatok élveznek mentességet. Ők nyilvántartási szám nélkül is regisztrálhatnak azzal a feltétellel, hogy a jövőben kezdeményezik a szakterületért felelős minisztériumnál a KÖT regisztrációs szám igénylését önkéntes tevékenységük bejelentésével. Önkéntesnek bárki regisztrálhat, aki tud és szeretne segíteni, a regisztráció után településre és tevékenységre szűrve keresheti meg a neki megfelelő szervezetet, amellyel összekapcsolódhat.

Szerződés garantálja a biztonságot

– Az önkéntesnek és a szervezetnek önkéntes szerződést kell kötnie, ezen a ponton szükséges a személyes találkozás. A szerződés az egyik biztosíték arra, hogy a rászorulókhoz olyan önkénteseket küldhetnek, akiket tényleg segítő szándék vezérel. A rászorulók, akik főleg idősek, telefonon tudnak segítséget kérni a regisztrált szervezetektől, akik az igényeket berögzítik az onkentes.gov.hu oldalra. A kialakított felület biztonságot nyújt a rászorulónak, hiszen adatait bizalmasan kezelik és csak annak az egy önkéntesnek juttatják el, aki az aktuális tevékenységet végzi. A rendszer nyomon követi és visszaellenőrzi a tevékenységeket, ezáltal megkönnyítve a jövőbeni segítségnyújtást.

Az Erzsébet Ifjúsági Alap – az oldal üzemeltetője – hétköznapokon 8:00-16:30 között ügyfélszolgálatot tart fent annak érdekében, hogy a regisztrációkat minél inkább megkönnyítsék. Telefonos vagy e-mailes segítséget nyújtanak az oldal működéséhez.